Kurikuulus Somaalia piraadipealik läheb pensionile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenevad Somaalia piraadid Adeni lahes.
Põgenevad Somaalia piraadid Adeni lahes. Foto: SCANPIX

Üks kurikuulsamaid Somaalia piraadijuhte, kes terroriseeris suurt osa India ookeanist ja teenis kaaperdatud laevade pealt lunarahana miljoneid, teatas eile otsusest pensionile minna.

«Pärast kaheksat aastat piraatluses otsustasin ma sellest tööst loobuda ja alates tänasest ei ole ma enam selle jõugu tegevusega seotud,» ütles Mohamed Abdi Hassan, keda piraadiringkondades tuntakse «Afweyne» ehk «suure suu» nime all.

ÜRO seirerühm Somaalias ja Eritreas hindas möödunud aastal teda Somaalia piraadipiirkonna Hobyo kõige mõjukamaks mereröövlipealikuks.

Väidetavalt olid just tema mehed need, kes kaaperdasid 2009. aastal Ukraina laeva Faina, mille lastiks oli 33 nõukogudeaegset tanki T-27. Piraadid olevat teeninud selle tehinguga kolm miljonit dollarit.

Afweyne on arvatavasti ka Saudi supertankeri Sirius Star kaaperdamise taga 2008. aastal, ja seegi toonud talle ja tema meestele sisse mitu miljonit dollarit.

Afweyne ei põhjendanud piraadiametist loobumise otsust, kuid soovitas Somaalia keskosas Adado piirkonnas pidulikul tseremoonial sõna võttes ka teistel mereröövlitel ameti mahapanekut kaaluda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles