Rumeenia vabaühendused taunivad üleskutset romide steriliseerimiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia mustlased.
Rumeenia mustlased. Foto: SCANPIX

Kolm Rumeenia inimõigusorganisatsiooni mõistsid neljapäeval hukka äärmusrühmituse üleskutse steriliseerida romidest naisi ning nõudsid, et prokurörid juurdlust alustaksid.

«Etniliste rühmade liikmeist naiste steriliseerimine on tõsine rünnak selle rühma ja laiemalt ka ühiskonna vastu, ükskõik, kuidas seda ka ei esitata,» teatasid ühisavalduses Elie Wieseli Instituut, mis on Rumeenia suurim romide õiguste eest võitlev organisatsioon, Romani Criss ja Antisemitismiga Võitlemise Keskus (MCA).

Sellel nädalal teatas Lääne-Rumeenias Timisoaras tegutsev äärmusrühmitus NAT88 oma kodulehel, et pakub 300 lei (68 euro) suuruse vaevatasu igale Banati ringkonna mustlannale, kes näitab tõendit, et on lasknud end 2013. aastal vabatahtlikult steriliseerida.

Rühmitus väitis, et üleskutse on õigustatud «ägedate rünnakute» tõttu, mida romi kogukonna liikmed toime panevad. Samuti kinnitas rühmitus, et steriliseerimine on «täiesti vabatahtlik».

Kolm organisatsioon mõistsid üleskutse hukka ja tõid välja, et NAT88 ei tunnista ühtlasi holokausti toimumist kunagi Rumeenia valitsetud aladel ning kutsub üles «lahendama mustlaste probleemi, et säilitada rumeenlaste geneetilist pärandit».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles