Tšehhis algavad esimesed presidendi otsevalimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendikandidaadid Miloš Zeman (vasakul) ja Vladimir Franz.
Presidendikandidaadid Miloš Zeman (vasakul) ja Vladimir Franz. Foto: SCANPIX

Tšehhis algavad täna riigi esimesed presidendi otsevalimised, millega selgitatakse kauaaegse euroskeptikust riigipea Václav Klausi mantlipärija.

Presidendiks pürgib üheksa kandidaati. Soosikuks peetakse otsekohese ütlemisega vasakpoolset ekspeaministrit Miloš Zemanit, kes aga võiduks vajalikku absoluutset enamust esimeses voorus ilmselt ei saavuta.

Aastail 1998-2002 peaministri ametit pidanud Zemani peamine konkurent on samuti endine valitsusjuht, paremtsentrist Jan Fischer.

Suuremat tähelepanu on äratanud ka üks seitsmest ülejäänud kandidaadist: pealaest jalatallani tätoveeritud klassikalise muusika helilooja, kunstnik ja lavakunsti õppejõud Vladimir Franz.

Pärast 1993. aasta Tšehhoslovakkia lagunemist on tšehhidel olnud kaks presidenti: esmalt kaks ametiaega sametrevolutsiooni kangelane Václav Havel, seejärel 2003. aastast Václav Klaus.

Parlament kiitis presidendi otsevalimise heaks 2012. aasta veebruaris, seda peetakse Klausi tagasivalimise järel sündinud poliitilise kokkuleppe tulemuseks.

Tšehhi presidendi võim piirdub valitsuste, kindralite ja kohtunike ametissenimetamise ja tagandamisega. Samuti on riigipeal õigus kasutada seadusloomes vetoõigust ja määrata ametisse intressimäärade eest vastutavaid keskpanga ametnikke.

Valimisjaoskonnad avatakse täna kell 14.00 kohaliku aja järgi ja suletakse 22.00, laupäeval saab hääletada hommikul 08.00-st kella 14.00-ni. Tšehhi presidendivalimiste otsustav voor peetakse vajadusel 25. ja 26. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles