Daalder: USA ei jäta Euroopat, kui pöörab suuremat tähelepanu Aasiale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp
USA lipp Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskendudes Aasiale ei jäta USA Euroopat maha, rõhutas Ühendriikide suursaadik NATO juures Ivo Daalder, osaledes Leedus välis- ja julgeolekupoliitika ekspertide niinimetatud lumekohtumisel.

Daalder ütles BNSile, et eurooplased ei peaks tundma muret.

«Ma arvan, et igaüks, kes tunneb USAd, teab, et USA on olnud Aasia ja Vaikse ookeani regioonis suurjõud alates sellest, kui ta on üldse suurjõud olnud. Me jätkame täielikult panustamist Euroopale. Pöördumine Aasia suunas ei ole eemaldumine Euroopast, see oli pöördumine aastakümne kestnud sõjast reinvesteerimisele piirkonda, mis oli tegelikult tähelepanuta jäänud. Suur osa sõjalisest võimekusest ja tähelepanust, mis suunati Iraaki ja Afganistani, tuli Ida-Aasiast. Nüüd, mil sõda Iraagis on lõppenud, sõda Afganistanis on lõppemas, investeerime uuesti Aasias,» seletas Daalder.

«Kõik see ei tähenda, et me teeksime Euroopas midagi vähem. Tegelikult me usume, et USA jaoks on saabunud aeg teha tööd Euroopaga, pöörata üheskoos rohkem tähelepanu mitte ainult piirkondadele meie ümber Lähis-Idas, Afganistanis, Põhja-Aafrikas, vaid ka üha enam Aasias. Me arvame endiselt, et Euroopa on meie tugevaim strateegiline partner,» ütles Daalder.

Constanze Stelzenmüller Saksa Marshalli Fondist märkis kommentaariks, et küsimusele USA Euroopale selljapööramisest saab vastata «jah» ja «ei». Tema sõnul ei lahku ameeriklased Euroopast, vaid soovivad, et eurooplased lahendaksid ise oma probleemid ning aitaksid Washingtoni, kes ei suuda enam üksi kõigi globaalsete küsimustega toime tulla.

«Ma arvan, et ameeriklased on säilitanud reaalse panustamise Euroopale kahel põhjusel. Esiteks seepärast, et Euroopa on Lähis-Ida naaber ja Lähis-Ida on esmatähtis strateegiline mure Ameerika jaoks. Teiseks, kuna Euroopa, vaatamata kõigile oma puudustele on demokraatia ning ameeriklased eelistavad omada liitlastena demokraatiaid isegi siis, kui nad nende demokraatiatega rahul ei ole,» ütles Stelzenmüller.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles