Gruusias pääseb vangist välja ligi 3000 kinnipeetut

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endised vangid täna Thbilisis vabadusse jalutamas.
Endised vangid täna Thbilisis vabadusse jalutamas. Foto: SCANPIX

Täna vabanes Gruusias vanglatest 190 inimest, keda riigi parlament oli varem määratlenud poliitiliste vangidena. Eile oli uuele amnestiaseadusele allkirja andnud parlamendispiiker David Usupašvili.

Amnestia puudutab ka tuhandeid teisi kinnipeetuid, kellest 3000 peaks vabaks saama, ülejäänute vanglakaristus aga lühenema poole, kolmandiku või veerandi võrra, teatas civil.ge.

Peaminister Bidzina Ivanišvili uue valitsuse hinnangul olid paljud president Mihheil Saakašvili toetatud eelmise valitsuse võimuloleku ajal toimunud vangistamised ebaõiglased.

Saakašvili ise nimetas amnestiat kurjategijate massiliseks vabastamiseks ja hoiatas tõsiste tagajärgede eest, teatas BBC. Detsembris parlamendis vastu võetud uuele seadusele keeldus Saakašvili allkirja panema ning vetostas selle. Parlament tühistas omakorda veto ja eilsest hakkas see kehtima.  

Vanglast vabanejate nimekirja kuulub umbes 50 inimest, kes vahistati 2011. aasta kevadel Thbilisis toimunud valitsusvastaste tänavaprotestide käigus, süüdistatuna peamiselt politseile vastuhakus ning ebaseaduslike relvade ja narkootikumide omamises.

Lisaks on nimekirjas 20 endist sõjaväelast ja tsiviilisikut, kes mõisteti süüdi seoses 2009. aasta mais toimunud nn Mukhrovani mässuga. Mukhrovani tankipataljoni juhid kaalusid toona Gruusia võimude väitel riigipööret ja riigipöördekatses nad süüdi mõistetigi.

Peale selle on amnestianimekirjas ka mitmed inimesed, kes mõisteti spioneerimises süüdi, nende hulgas Vene heaks luuranud endine diplomaat ja sõjaväeanalüütik Vahtang Maisaia. Maisaia mõisteti 2010. aasta jaanuaris 20 aastaks vangi.

Spionaažis kahtlustatavate üle toimusid kohtuistungid suletud uste taga ja seetõttu teatas täna vabanenud Maisaia, et üritab koos teiste spioneerimises süüdi mõistetud inimestega juhtumite salastatust ära muuta, et ka avalikkus saaks näha –  nendevastased süüdistused olid fabritseeritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles