Saksamaa välistas vägede saatmise Malisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa välisminister Guido Westerwelle.
Saksamaa välisminister Guido Westerwelle. Foto: SCANPIX

Saksa välisminister välistas täna Saksa sõdurite saatmise Malisse, kus Prantsuse sõdurid koos valitsusvägedega islamistide vastu sõdivad, ning kutsus leidma poliitilist lahendust.

Guido Westerwelle ütles, et tervitab asjaolu, et Mali sõjaväel on õnnestunud koos Prantsusmaa ja Aafrika riikide abiga islamistide edasitung peatada.

Ta kiitis Pariisi otsust Mali abipalvele vastata, kuid ütles, et Saksa sõdurite ühinemine pealetungiga ei tule kõne allagi.

Prantsuse õhuvägi aitas Mali sõjaväel vallutada üleeile tagasi Konna linna ning Prantsuse president François Hollande ütles eile, et sissid kandsid ränki kaotusi, mis ulatuvad hinnanguliselt 100 võitlejani.

Seni on kokkupõrgetes hukkunud üks prantslasest piloot ja 11 Mali sõdurit.

Westerwelle lisas, et Saksamaa otsustab võimalikus väljaõppemissioonis osalemise siis, kui instruktorite Malisse saatmise kava on valmis, ning kutsus poliitilist dialoogi alustama.

Mali märtsikuine sõjaväeline riigipööre tekitas võimuvaakumi, mis võimaldas tuareegidel ja Al-Qaedaga seotud islamimässulistel haarata oma kontrolli alla suured kõrbealad ning hõivata võtmetähtsusega linnad nagu Timbuktu.

Mässu algatasid iseseisvust taotlenud tuareegid, kuid praeguseks on äärmusislamistid nad kõrvale tõrjunud, lubades rajada selles Prantsusmaast suuremas piirkonnas islamiriigi.

ÜRO kiitis heaks 3300 sõduriga interventsioonivägede saatmise Malisse, samuti on lubanud sõdureid saata Burkina Faso, Niger, Senegal ja Benin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles