Kuubalased ei vaja enam väljasõiduluba

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Passi taotlevad kuubalased seisavad  Havannas järjekorras. Tänasest kehtiva korra järgi läheb neil välismaale sõiduks vaja üksnes kehtivat passi.
Passi taotlevad kuubalased seisavad Havannas järjekorras. Tänasest kehtiva korra järgi läheb neil välismaale sõiduks vaja üksnes kehtivat passi. Foto: SCANPIX

Kuubalased ei vaja täna jõustunud määruse kohaselt välismaale reisimiseks enam väljasõiduluba.

Tegemist on ühega 2006. aastal saareriigi juhtimise üle võtnud Raúl Castro järk-järgulistest reformidest.

Uute reeglite kohaselt läheb kuubalastel välisreisile minekuks vaja üksnes kehtivat passi. Ära kaovad kohustus taotleda väljasõiduluba ehk nn valge kaarti ja nõue kirjaliku küllakutse järele, teatati ametlikus riigiteatajas.

Pool sajandit kehtinud vanad nõuded kaotasid seaduse jõu kohaliku aja järgi keskööl (Eesti aja järgi 07.00).

Reisipiirangud sundisid paljusid kuubalasi illegaalse immigratsiooni kasuks otsustama, mille tulemusena on ette võetud riskantseid katseid paadiga 145 kilomeetri kaugusele USA Florida osariiki jõuda.

Kuuba valitsus on mõista andnud, et teatud piirangutega siiski jätkatakse, et ära hoida ajude äravoolu Ühendriikidesse. Kuuba Kommunistliku Partei häälekandja Granma kirjutas varem, et Kuuba kaitseb ennast varguse vastu, mis ähvardab riigilt arenguks vajalikud ressursid ära võtta.

Kuuba on aastaid Ühendriikide valitsuselt nõudnud, et nad lõpetaksid riigi pinnale astuvatele kuubalastele automaatselt kodakondsuse andmise poliitika, mis on teiste riikide kodanikelt nõutavaga võrreldes erakordselt leebe.

Kuuba rahvaarv on 11,2 miljonit, kuid ligi kaks miljonit kuubalast elab välismaal, nendest 80 protsenti Floridas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles