Mali islamistid ähvardavad anda löögi «Prantsusmaa südamesse»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse hävituslennukid Tšaadis asuvas Kossei lennubaasis.
Prantsuse hävituslennukid Tšaadis asuvas Kossei lennubaasis. Foto: SCANPIX

Mali põhjaosa kontrollivad islamistid lubasid täna, et tasuvad Prantsuse õhulöökide eest rünnakuga Prantsusmaa pinnal.

«Prantsusmaa ründas islamit. Me anname löögi Prantsusmaa südamesse,» ütles Üksmeele Liikumise ja Lääne-Aafrika Džihaadi (MUJAO) juht Abou Dardar täna. Küsimusele, kus löök antakse, vastas Dardar: "Kõikjal. Bamakos, Aafrikas ja Euroopas.»

MUJAO ametnik viitas ka Saheli piirkonnas hoitavale kaheksale Prantsuse pantvangile.
«Teeme täna pantvangide kohta avalduse,» ütles islamist.

Prantsuse õhujõud alustasid reedel islamistide positsioonide pommitamist, et peatada nende pealetung ja toetada Mali valitsusvägesid. Prantsuse hävitajad ründasid islamistide baase Mali põhjaosa suurimas linnas Gaos ja Kidalis. Kohalike elanike teatel sai ainuüksi Gaos pühapäeval surma 60 islamisti.

Prantsusmaa missiooni juhtiva kolonel Paul Geze sõnul saavutab Prantsuse kontingent oma täisjõu esmaspäeval ning see paigutatakse peamiselt pealinna Bamako lähikonda.

Ka Lääne-Aafrika riigid valmistuvad ÜRO Julgeolekunõukogu heakskiidul sellesse konflikti sekkuma.

Mali märtsikuine sõjaväeline riigipööre tekitas võimuvaakumi, mis võimaldas mässulistel haarata oma kontrolli alla suured kõrbealad ning hõivata võtmetähtsusega linnad nagu Timbuktu. Mässu algatasid iseseisvust taotlenud tuareegid, kuid praeguseks on äärmusislamistid nad kõrvale tõrjunud, lubades rajada selles Prantsusmaast suuremas piirkonnas islamiriigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles