Kohalikud: Mali mässulised taandusid Timbuktust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamistid Malis.
Islamistid Malis. Foto: SCANPIX

Mali mässulised taandusid Timbuktust ja mitmest teisest okupeeritud linnast, ütlesid kohalikud elanikud esmaspäeval.

Kohalike väitel lahkusid islamimässulised Timbuktust, Gaost ja Douentzast. Terrorivõrgustiku Al-Qaedaga seotud rühmituse Ansar Dine kõneisik nimetas lahkumist taktikaliseks taganemiseks, mis on osa vägede ümberpaigutamise kavast.

Alžeeria sulges esmaspäeva õhtul oma piiri Maliga, kus Prantsuse õhujõud pommitavad riigi põhjaosa kontrollivaid islamimässulisi, teatas välisministeerium.

«Saan kinnitada, et Alžeeria piir Maliga on suletud,» lausus välisministeeriumi kõneisik Amar Belani AFP-le.

«Teavitasime oma Mali kolleege meetmetest, mille me piiri sulgemiseks kasutusele oleme võtnud,» lisas ta.

Mali peaminister Diango Cissoko viibib Alžeerias visiidil. Esmaspäeval pidas ta kõnelusi riigi presidendi Abdelaziz Bouteflikaga. Valitsusjuht Abdelmalek Sellal kinnitas pühapäeval, et toetab Mali valitsust, kellega Alžeerial on «mitmekülgsed suhted, sealhulgas sõjalises sfääris».

Alžeeria andis Prantsusmaale loa kasutada oma õhuruumi Mali põhjaosas asuvate islamimässuliste tugipunktide ründamiseks. Seda kinnitas ka Prantsuse välisminister Laurent Fabius.

«Meie plaani kohaselt peaksid pärast õhurünnakuid riigi põhjaossa liikuma Aafrika riikide väed ning Alžeerial tuleks operatsiooni õnnestumiseks oma piir sulgeda,» lisas välisminister.

Fabius ütles varem, et nad ei saa piirduda mässuliste tagasitõrjumisega, vaid peavad nad oma positsioonidelt välja ajama. «Me ei saa lubada mässulistel ennast uuesti koguda ja oma tegevust organiseerida,» lisas ta.

Meediallikate teatel on Prantsusmaa sõjalise operatsiooni läbiviimiseks Malisse toonud vägesid oma Elevandiluurannikul ja Tšaadis asuvatest sõjaväebaasidest, aga ka kodumaalt.

Kanada peaminister Stephen Harper teatas esmaspäeval, et riik abistab prantslasi sõjaväe transpordilennukiga.

Nigeeria president Goodluck Jonathan andis esmaspäeval mõista, et riigi 600-meheline väekontingent jõuab Malisse sel nädalal.

Prantsusmaa õhurünnakud on seadnud Mali põhjaosas elavad tsiviilisikud keerulisse olukorda. ÜRO teatas esmaspäeval, et islamimässulised takistavad tsiviilisikutel lahingutegevuse eest põgenemist.

Mali islamistide lõunasuunaline pealetung on viimase nädala jooksul oma kodudest lahkuma sundinud hinnanguliselt ligi 30 000 inimest.

«Kardetakse, et lahingutegevuse tõttu kodudest lahkunud inimeste arv on suurem, meieni on jõudnud teateid, et islamistid on tsiviilisikute lahkumist takistanud,» ütles ÜRO pressiesindaja asetäitja Eduardo del Buey.

Prantsuse õhujõud alustasid reedel islamistide positsioonide pommitamist, et peatada nende pealetung ja toetada Mali valitsusvägesid.

Mali märtsikuine sõjaväeline riigipööre tekitas võimuvaakumi, mis võimaldas tuareegidel kuulutada riigi põhjaosas välja oma Azawadi riigi, kuid äärmusislamistid tõrjusid nad peagi kõrvale, lubades rajada selles Prantsusmaast suuremas piirkonnas islamiriigi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles