Primakov: Lähis-Ida tasakaalupunkt on paigast nihkunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Primakov annab autogramme enda kirjutatud raamatusse Lähis-Idast. Foto on tehtud märtsis 2012.
Jevgeni Primakov annab autogramme enda kirjutatud raamatusse Lähis-Idast. Foto on tehtud märtsis 2012. Foto: SCANPIX

Venemaa ekspeaminister Jevgeni Primakov on mures islamikogukonna sisese vägivalla pärast.

Praegu Vene Teaduste Akadeemia presiidiumi liikmena töötav endine välis- ja peaminister Primakov on seisukohal, et vale oleks Lähis-ida islamiusulisi ühtsena käsitleda.

«Hiljem Araabia kevadeks nimetatud revolutsioonilistest meelavaldusest Lähis-Idas on möödunud ligi kaks aastat, kuid autoritaarsetest liidritest vabanemisele järgnes jäätumisprotsess, mille käigus tugevdasid islamistlikud jõud oma positsioone,» arutles Primakov.

«Islamikogukonnas on nii mõõdukaid islamiusulisi, kellega teiste usutunnistuste esindajad ning ilmalikud riigid saavad koostööd teha, kuid sellesse kuuluvad ka radikaalid ja äärmuslased, kes soovivad tõelisele islamile võõraid põhimõtteid kehtestada,» ütles ekspeaminister.

Primakovi väitel sõltub Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika tulevik edaspidi mitte ainult piirkonna juhtivate riikide välispoliitilisest liinist, vaid ka üldisemast jõudude vahekorrast islamikogukonna sees.

Endise valitsusjuhi sõnul on Süüria konflikti näol tegemist näitena islamikogukonna sees põrkuvatest vastuolulistest trendidest.

«USA sõjaline operatsioon Iraagis nihutas Lähis-Ida tasakaalupunkti paigast, sütitades sunniitide ja šiiitide vahel ägeda vastasseisu, mis kasvas üle veriseks arveteklaarimiseks. Süüria tragöödia on selle tulemus,» mõtiskles Primakov.

«Samal ajal on Süüria demokratiseerimiseks mõeldud sammud aidanud tugevdada opositsiooni, mida kontrollivad rahvusvahelised äärmusislamistid,» lisas Lähis-Ida eksperdist endine välisminister.

Primakov oli aastatel 1991-1996 välisluure (SVR) ülem, aastatel 1996-1998 välisminister ja aastatel 1998-1999 peaminister. Aastatel 2001-2011 töötas ta kaubandus-tööstuskoja presidendina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles