Iisraeli seadusandjad süüdistavad Obamat valimistesse sekkumises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Israeli former foreign minister and chairman of a new party called The Movement, Tzipi Livni, gestures during an election event with women in Jerusalem, on January 15, 2013. Israel will go to the polls on January 22. AFP PHOTO/GALI TIBBON
Israeli former foreign minister and chairman of a new party called The Movement, Tzipi Livni, gestures during an election event with women in Jerusalem, on January 15, 2013. Israel will go to the polls on January 22. AFP PHOTO/GALI TIBBON Foto: GALI TIBBON/AFP

Iisraeli parlamendisaadikud süüdistasid USA presidenti Barack Obamat Iisraeli eelseisvatesse valimistesse sekkumises, viidates artiklile, milles Obama kritiseerib peaminister Benjamin Netanyahu poliitikat.

Bloombergi maineka kolumnisti Jeffrey Goldbergi artikkel jõudis Iisraeli ajalehtede esikülgedele ning Netanyahu partei Likudi parlamendisaadikud reageerisid sellele vihaselt.

Goldberg väitis artiklis, et rahuprotsessi kontekstis kaldub Obama pidama Netanyahut «poliitiliseks argpüksiks», kes on täielik «asunike lobitöö pantvang», ning kelle otsus asunduste laiendamist jätkata viib Iisraeli «täieliku isolatsiooni» poole.

«See on USA presidendi poolt jäme Iisraeli valimistesse sekkumine,» ütlesid Likudi kõrged ametnikud valitsusmeelsele päevalehele Israel HaYom.

Teised saadikud ütlesid Jerusalem Postile, et USA riigijuht «maksab kätte» selle eest, et Netanyahu toetas mullustel Ühendriikide presidendivalimistel avalikult Obama rivaali Mitt Romneyt.

Netanyahu kantselei keeldus artiklit kommenteerimast.

Kuid Likudi mõjukas liige Danny Danon väitis, et selline kommentaar toob Netanyahule vaid valijaid juurde.

Opositsioon ei jätnud kasutamata võimalust Netanyahu kritiseerimiseks.

«Need, kes arvavad endiselt, et kõik saab korda, leidsid täna hommikul ärgates USA presidendi väga selge ja terava avalduse, mis ütleb, et Iisraeli peaminister viib riigi isolatsiooni,» ütles endine peaminister ja tsentristliku fraktsiooni HaTnuah juht Tzipi Livni.

Goldberg kirjutas, et Obamat ei üllatanud juudiriigi otsus asuda ehitama vastuolulist asundusteprojekti E1, sest oskab seda juba Netanyahult oodata. Ehkki Washington ei kavatse Iisraeli toetamist lõpetada, võib varsti märgata tähelepanuväärset nihet diplomaatilisel rindel, kirjutas Goldberg.

«Iisrael võib ühel päeval täheldada märkimisväärset nihet just Ühendriikide diplomaatilise kaitse osas, seda eriti suhetes eurooplastega ja ÜRO areenil,» kirjutas ta, viidates võimalusele, et Washington ei pruugi enam Iisraeli-vastastele resolutsioonidele vastuhääli koguda või otsustab isegi hääletustel neutraalseks jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles