Vastasseis püsivalt rahutul Põhja-Iirimaal ei kao

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Iirimaal jätkuvad kokkupõrked briti- ja vabariigimeelsete vahel.
Põhja-Iirimaal jätkuvad kokkupõrked briti- ja vabariigimeelsete vahel. Foto: AFP / Scanpix

Samal ajal kui Iiri Vabariigis on põhiliseks jututeemaks langenud Keldi tiigri majanduse taastamine, on saare põhjaosas taas pead tõstnud vastasseis briti- ja vabariigimeelsete vahel, seda just eriti majanduslikult kehvemal järjel kogukondade seas.

Rahutused, mis puhkesid detsembris, kui Belfasti linnavalitsus otsustas lõpetada igapäevaselt Briti lipu oma majal hoidmise, kestavad siiani. Sel nädalal lisandus Molotovi kokteilide ja telliste loopimisele ka kaks bussikaaperdamist, millest ühe käigus sai viga ka unioonimeelsete protesteerijate kätte sattunud bussijuht.

Dublinis võimul oleva kristlik-demokraatliku Fine Gaeli eurosaadik Gay Mitchell ei soovinud aga Põhja-Iiri rahutusi seostada majandusliku langusega kogu saarel. «Ükskõik, kui halvad asjad Iirimaal ka poleks, oli meie sisemajanduse kogutoodang inimese kohta 2011. aastal kolm korda nii suur kui Eesti oma,» võrdles ta. «Iirimaa ei ole vaene riik, kuigi me peame hoolitsema ka vaeste ja hädaliste eest.»

«Põhja-Iirimaa olukorra on põhjustanud sektantlikkus – inimesed, kes ei aktsepteeri, et demokraatlik protsess on lõpetatud, et Iirimaa inimesed, põhjas ja lõunas langetasid oma valiku referendumil,» meenutas Mitchell seisukohta, millel Fine Gael on alates Iirimaa kodusõjast ja jagamislepingust.

Need fašistlikud riiukuked ei saa meile öelda, mida me tegema peame, märkis Iiri eurosaadik Gay Mitchell.

«Need fašistlikud riiukuked ei saa meile öelda, mida me tegema peame, sõltumata sellest, kas nad on nn lojalistid või nn vabariiklased,» kurjustas Mitchell. «Mida kiiremini nad sellest aru saavad, seda parem. On inimesi, kes jätkuvalt arvavad, et nemad saavad valituks osutumata oma tahtmist teistele peale suruda.»

Paul Murphy Sotsialistlikust Parteist aga nägi süüd Belfastis võimul olevatel erakondadel, nende seas koos tema erakonnaga europarlamendis Euroopa Ühendatud Vasakpoolsete / Põhjamaade Roheliste Vasakpoolsete liitfraktsiooni kuuluval Sinn Féinil. Ta kahtlustas, et nii Sinn Féini kui nendega koalitsioonis olevate protestantide erakondade huvides on nii protestantidest kui katoliiklastest töölisklassi noorte lõhestamine.

«Põhjas valitsevad parteid viivad seal ellu kokkuhoiupoliitikat,» selgitas oma vaatenurka Murphy, kes soovib kärbete lõpetamist. «Nende eesmärkidega sobib see, et inimesed tänaval diskuteerivad lipuküsimuse üle, sest see juhib tähelepanu kõrvale sellelt, mida nad praegu teevad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles