Falklandi elanikud otsustavad saarestiku kuuluvuse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees heiskab Stanleys Falklandi saarte lippu.
Mees heiskab Stanleys Falklandi saarte lippu. Foto: SCANPIX

Atlandi ookeanis asuvatel Falklandi saartel, mille üle Argentina ja Ühendkuningriik endiselt kemplevad, korraldatakse märtsis referendum saarte staatuse üle.

30 aastat tagasi tungis Argentina Ühendkuningriigi valduses olnud Falklandi saartele ja kaks riiki pidasid maha 74 päeva kestnud ja umbes 900 inimelu nõudnud sõja, mille tulemusena jäi saarestik Briti meretaguseks alaks.

Argentinast 650 ja brittide emamaast 13 000 kilomeetri kaugusel asuvatel saartel elab praegu napilt üle 3000 inimese. Saared, mida Buenos Aires nimetab Malviini saarteks ja endale nõuab, on Briti kuningriigi koosseisu kuulunud 1833. aastast.

Suhted Londoni ja Buenos Airese vahel jõudsid vahepeal maha rahuneda, kuid teravnesid taas 2010. aastal, kui britid lubasid naftafirmadel hakata Falklandi vetes uurima seal leiduvaid suuri naftavarusid.

Nüüd soovivad britid saata Argentinale sõnumi, et saare elanikud soovivad jääda ka edaspidi Briti trooni alla.

Nüüd soovivad britid saata 10.-11. märtsil toimuva rahvahääletusega Argentinale sõnumi, et saare elanikud soovivad jääda ka edaspidi Briti trooni alla.

«Falklandi saarte põhiseaduse kohaselt on Falklandi elanikel enesemääramisõigus. Arvestades, et Argentina kutsub alustama kõnelusi Falklandi saarte suveräänsuse üle, korraldatakse rahvahääletus eesmärgiga küsida saarte elanike arvamust Falklandi poliitilise staatuse kohta,» teatas Falklandi omavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles