Prantsuse väed hõivasid positsioonid Mali põhjaossa tungimiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sõdurid Malis.
Prantsuse sõdurid Malis. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa väed lähenevad pärast Niono ja Sévaré linnades positsioonidele asumist islamistide kontrolli all olevale Mali põhjaosale, teatasid relvajõud täna.

Prantsusmaa sõjaline operatsioon Malis kannab nimetust «Serval».

«Operatsioonis osalevate vägede liikumine Mali põhjaossa algas 24 tundi tagasi ning kulgeb plaanipäraselt, väed on praegu Niono ja Sévaré linnades,» ütles operatsiooni Serval pressiesindaja kolonelleitnant Emmanuel Dosseur ajakirjanikele.

Niono asub riigi pealinnast Bamakost 350 kilomeetrit kirdes ning esmaspäeval islamistide hõivatud Diabaly linnast 60 kilomeetrit lõunas.

Teated selle kohta, kas islamistid kontrollivad endiselt strateegilise tähtsusega Diabaly linna, on vastukäivad.

Pealinnast 630 kilomeetrit kirdes paiknevas Sévaré linnas asub strateegiliselt tähtis lennujaam, mis võib edasi põhja tungivatele Prantsuse sõduritele ja Mali valitsusvägedele vajalikuks logistiliseks platsdarmiks kujuneda.

Teated selle kohta, kas islamistid kontrollivad endiselt pealinnast Bamakost 400 kilomeetrit põhja pool asuvat strateegilise tähtsusega Diabaly linna, on vastukäivad.

«Praeguse missiooni peaeesmärk on peatada islamistide liikumine lõuna poole,» ütles tundmatuks jääda soovinud Mali julgeolekuametnik.

Teistel andmetel on islamistid lahkumas oma kontrolli all olevatelt aladelt riigi põhjaservas ning koonduvad Bamakost 1500 kilomeetri kaugusel asuvasse Kidali piirkonda Alžeeria piiri lähedal.

Prantsusmaa 11. jaanuaril alanud operatsioon, mis piirdus algul õhurünnakutega ning laienes seejärel maavägedele operatsiooniks, on peatanud mässuliste liikumise valitsuse kontrolli all olevate alade suunas Mali lõunaosas.

Lääne-Aafrika liidrid taotlesid eile toimunud regionaalbloki ECOWAS erakorralisel tippkohtumisel ÜRO kiiret abi regionaalvägede loomisel võitluseks Mali islamistidega ning kutsusid liikmesmaid ja Tšaadi kiiresti tegutsema. Seni on Malisse jõudnud vaid sadakond lubatud 5800 sõdurist, Prantsusmaa on saatnud praeguseks riiki 2000 sõdurit.

Prantsuse välisminister Laurent Fabius teatas täna, et Venemaa on pakkunud abi Prantsuse sõdurite ja varustuse toimetamisel Malisse ning Kanada on valmis osalema Aafrika vägede riiki toimetamisel.

«Aafrika vägede transpordi korraldavad osaliselt sealsed riigid ise, selles osalevad ka Euroopa riigid ja Kanada,» ütles Fabius raadiousutluses. «Venemaa on pakkunud abi Prantsuse vägede kohaletoimetamisel.»

ECOWASi kohtumise lõppavalduses kutsuti ÜROd «osutama viivitamatult rahalist ja logistilist abi» Aafrika regionaaljõudude (MISMA) toimetamiseks Malisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles