Obama rääkis oma ametisse astumise kõnes üllatavalt homode õigustest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama pidas eile oma teise ametiaja alguses kõne, mis oli väga lühike, sest see kestis vähem kui 20 minutit.

Obama rõhutas oma kõnes, et USA on riik, kus kõik on võrdsed ning kõigil on põhiseaduse järgi õigus vabadusele, edastab Yahoo News.

Ta lisas, et USA peab jätkama nende põhimõtete järgi elamist. Samas aga tuleb hoolt kanda selle eest, et turumajanduses järgitaks aususe reeglit ning vaesema elanikkonna kihi eest tuleb hoolt kanda. Sest vaid siis on võrdõiguslikkus täielik.

Obama käsitles väga otsesõnaliselt ka homode õigusi.

«Me ei ole rahavana küpsed enne kui homoseksuaalidest õdesid ja vendi koheldakse heterodega võrdselt,» teatas Obama.

Obama kõrvutas oma kõnes homode õigusi mustade õigusega.

Obama ei teinud ühtegi poliitilist lubadust, kuid rõhutas siiski muudatuste vajadust, mille hulka kuuluvad näiteks maksude uuendamine ja nüüdistehnoloogia parem ärakasutamine.

Samuti lubas Obama jätkata tervishoiureformi ja riigivõla vähendamisega. Obama rõhutas ka seda, et efektiivsemalt tuleb tegeleda kliimamuutuse ilmingutega ning USAl peab selles juhtroll olema.

USA president lubas jätkata koos liitlastega demokraatia turvamist ja viimist maailma erinevatesse paikadesse.

«Tuleb tegutseda ja seda hoolimata asjaolust, et alati ei saavuta me täiuslikkust,» nentis Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles