Pussy Rioti liiget vihastab vangide orjamentaliteet

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pussy Rioti liige Maria Aljohhina eelmisel nädalal Permi oblasti kohtus.
Pussy Rioti liige Maria Aljohhina eelmisel nädalal Permi oblasti kohtus. Foto: SCANPIX

Üks kahest punkbändi Pussy Riot vangistatud liikmest ütleb täna avaldatud intervjuus, et võitleb oma koloonias levinud orjamentaliteedi vastu ja on liigse agaruse tõttu saanud tapmisähvardusi.

24-aastane Maria Aljohhina kirjeldas intervjuus opositsioonilisele ajalehele Novaja Gazeta oma esimesi kuid Permi oblastis asuvas koloonias nr 28. Tema jaoks on karm näha, kuidas Venemaa vanglasüsteem kinnipeetavaid rõhub, vahendas AFP.

«Kõige raskem asi? Aru saada, kuidas see süsteem töötab, kuidas ta inimestes orjamentaliteedi tekitab, kuidas inimesed alistuvad,» ütles ta. «Need ei ole üksikud juhtumid, neid on massiliselt ja erandeid praktiliselt ei ole. Nõmedus, argpükslikkus, reetmine ja pealekaebused – see on reegel.»

Aljohhina rääkis, et on kohtunud kohaliku õigusvahemehega ja kurtnud talle, et naisvangid peavad end pesema külma veega, samas kui nende saapad ja pearätid ei ole piisavalt soojad, et 30 külmakraadi juures hakkama saada.

Kaks Aljohhina kaasvangi rääkisid Novaja Gazetale, et naine solvas neid, kui ütles neile, et nende õigusi rikutakse.

«Asi on selles, et mitte kellelegi see ei meeldi, aga mina olin ainus, kes läks inimõiguskaitsjate, ühiskondlike järelevalvekomisjonide juurde,» rääkis ta. «Kõik kardavad nende poole pöörduda.»

Aljohhina eraldati kolooniasse saabudes teistest vangidest, kuid viidi seejärel retsidivistide kongi, kus teda tappa ähvardati. «(Ähvarduste) sisu oli: «Kui sa siia osakonda jääd, oled sa surnud.»»

Kaks Aljohhina kaasvangi rääkisid Novaja Gazetale, et naine solvas neid, kui ütles neile, et nende õigusi rikutakse.

«Me ütlesime talle: kes sa oled, sina tulid siia meie saatust otsustama, ütlema, kuidas me elame, kes sa oled selline?» lausus ajalehele 42-aastane Nonna (Valentina) Ivanova, kes 22 aastat vangis on istunud.

Konflikti järel viidi Aljohhina novembris üksikkongi.

«Ma arvan, et talle endale on parem, kui ta turvalisest kohast ei lahku,» ütles Ivanova. «Siin on palju inimesi ja kõik on tema vastu, kõik.»

Aljohhina väitel tegid mõlemad teda ähvardanud naised koostööd vangla administratsiooniga. Ta lubas, et jätkab ka edaspidi vangide õiguste eest võitlemist.

«Ma saan kõigest üle, minuga ei juhtu midagi. Kui nad mulle survet avaldavad, alustan näljastreiki ja mind visatakse karistuskongi,» rääkis Aljohhina.

Stoiline Tolokonnikova

Tema bändikaaslane Nadežda Tolokonnikova, kes kannab karistust Mordvas, on oma koloonia tingimuste suhtes stoiline. Ta ütles Novaja Gazetale, et saab teiste vangidega läbi ega muretse väga elukorralduse pärast. Näiteks pääseb ta end pesema vaid korra nädalas.

«Olen askeet ja elutingimused mind väga ei morjenda,» rääkis Tolokonnikova (23). «Toiduga on kõik korras. See on söödav ja midagi ei juhtu.»

Nagu teised kinnipeetavad, tegeleb endine filosoofiatudeng Tolokonnikova jakkide õmblemisega kohalikus töökojas. «Muidugi peab kiiresti õmblema. Ma absoluutselt ei taha oma brigaadi alt vedada.»

Tolokonnikova tõi Moskvast koloonia raamatukokku teistele vangidele lugemiseks kaasa raamatuid. «Nad loevad Slavoj Žižekit,» ütles ta, viidates populaarsele sloveenia filosoofile.

Kaks raamatut, mis ta endale jättis, on vene usufilosoofi Nikolai Berdjajevi teos ja piibel.

Aljohhina ja Tolokonnikova, kellel kummalgi on väiksed lapsed, kannavad praegu kaheaastast vanglakaristust mulluse Vladimir Putini vastase aktsiooni eest Moskva Lunastaja Kristuse kirikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles