USA järgmiseks presidendiks pakutakse Joe Bidenit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden koos abikaasa Jilliga Barack Obama üleeilsel inauguratsioonitseremoonial.
USA asepresident Joe Biden koos abikaasa Jilliga Barack Obama üleeilsel inauguratsioonitseremoonial. Foto: SCANPIX

USA presidendi Barack Obama teine ametiaeg on saanud kesta napilt kolm päeva, kui juba on hakatud arutama, kellest võiks saada tema järglane 2016. aastal.

Sotsiaalmeedias on võimaliku kandidaadina esile tõusnud sageli kahvatuks peetud, kuid kõigiga sõbralik asepresident Joe Biden.

Värvivaesusest hoolimata peetakse Bidenit võibolla et kõige mõjukamaks asepresidendiks Ühendriikide ajaloos. Bidenil on kümnenditepikkused senatikogemused, mille najal õnnestus tal saavutada kokkulepe USAd ähvardanud «fiskaalkuristiku» vältimiseks, ja nüüd on ta asunud kõva pähkli – relvakontrolli – kallale.

Asepresidendina on ta sageli teinud ootamatuid avaldusi ja öelnud välja eelnevalt kokkuleppimata seisukohti, kuid ka see on pigem kasuks tulnud.

Asepresidendina on ta pidevalt rambivalguses ja ka kampaaniakogemusi, ehkki ebaõnnetumiste najal, jagub Bidenil küllaga – 1988. ja 2008. aastast.

Nii ütles Biden möödunud aastal ühes usutluses, et homoabielu «sobib talle väga hästi», mispeale ei jäänud Obamal üle muud, kui isegi seda toetama hakata, ehkki tema meeskond ei olnud selliseks sammuks veel ettevalmistusi teinud.

Biden puistas üleeile Obama inauguratsioonitseremoonial ohtralt vihjeid, mida võib tõlgendada katsetena kasutada praeguse presidendi ametiaja saavutusi vundamendina oma 2016. aasta valimiskampaaniale.

Demokraatide seas on suursoosik muidugi välisministriameti maha pannud Hillary Clinton, kelles paljud näeksid meelsasti USA esimest naispresidenti, kuid Biden on andnud mõista, et ei löö veel Valge Maja ust kinni – eriti kui Clinton otsustab mitte kandideerida.

Asepresidendina on ta pidevalt rambivalguses ja ka kampaaniakogemusi, ehkki ebaõnnetumiste najal, jagub Bidenil küllaga – 1988. ja 2008. aastast.

«On küllaga põhjusi, miks mitte kandideerida,» ütles Biden, kes 2016. aasta detsembris oleks juba 74 aastat vana.

«Aga ma ei pea veel tükk aega otsustama. Vahepeal on üks asi, mida ma igatahes pean tegema. Ma pean aitama praegusel presidendil selle riigi järgmisesse etappi viia,» sõnas ta inauguratsioonipäeval usutluses CNNile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles