Pakistan hoiab kohut mõistmata kinni vähemalt 700 terrorikahtlusega inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseireidi käigus kinni võetud rühmituse Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP)võitlejad
Politseireidi käigus kinni võetud rühmituse Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP)võitlejad Foto: SCANPIX

Pakistani tippametnik tunnistas täna esmakordselt, et julgeolekuametid hoiavad terrorismivastase sõjaga seoses kinni vähemalt 700 inimest, kelle üle pole kohut mõistetud.

Peaprokurör Irfan Qadir sõnas ülemkohtule, et kahtlusalused arreteeriti Pakistani poolautonoomsel hõimualal, kus sõjavägi on islamiäärmuslastega võidelnud juba kümmekond aastat, teatas AFP.

«Hõimualadel on kinni võetud umbes 700 inimest ja neid ei saa enne vabastada, kui sealsetes regioonides toimuv sõjaväeoperatsioon lõppeb,» sõnas Qadir kohtule.

«Vahistatud mehed saab võimudele ainult siis üle anda, kuid operatsioonid on peatatud,» lisas ta.

Pakistani kõrgeim kohtus uurib seitsme kahtlusaluse saatust, keda on alates 2007. aastast kohtuta vahi all hoitud, kuigi kohus ka 2010. aastal käskis nad vabastada.

Juhtum heidab varju Pakistani mõjuvõimsale luureteenistusele (ISI), mida nähakse seadustest kõrgemal tegutsevat. Lääs on süüdistanud ISI ka selles, et teenistus on säilitanud oma ajaloolise iseloomuga sidemed islamistliku äärmusrühmituse Talibani ja teiste islamivõitlejatega.

Hõimualal 2007. aasta novembris arreteeritud seitse meest kadusid pärast seda, kui kohus käskis nad kolm aastat hiljem vabastada.

Eelmise aasta veebruaris sundis Pakistani ülemkohus ISI ja sõjaväeluuret mehi kohtusse tooma. Mehed olid halvas tervislikus seisundis, seisid vaevu püsti ja suutsid vaevalt kõnelda, vahi all on nad aga tänapäevani.

Alguses oli juhtumiga seoses kinni võetud 11 inimest, kuid kohtule öeldi, et neli neist surid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles