Kelam: meil on veel võimalus hoida ära suureulatuslik inimlik tragöödia

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopa Parlament toetas suure häälteenamusega Iraani opositsiooni laagri elanikke.


Täna arutas Euroopa Parlament erakorralist resolutsiooni Ashrafi põgenikelaagri elanike kaitseks.

Iraagi võimud, kelle hulgas Teherani klerikaalsel diktatuuril on tugev faktiline mõju, on ähvardanud laagri, kus asub umbes 3500 Iraani opositsiooni aktivisti, sulgeda ning asukad Iraagist välja saata.

Olukord on muutunud väga teravaks käesoleva aasta algusest, mil Iraagi relvajõud võtsid Ashrafi kontrolli üle USA vägedelt, kes juba kuuendat aastat on taganud laagri asukate staatuse 4. Genfi konventsiooni alusel «kaitstud isikutena». Hiljuti on Iraagi üksused laagri välisilmast praktiliselt isoleerinud, keelates inimeste sisse- ja väljapääsu ning kaupade ja arstimitega varustamise.

Üks erakorralise resolutsiooni algatajaist Euroopa Rahvapartei-Euroopa Demokraadid (ERP-ED) saadikurühmast, Tunne Kelam, pani kolleegidele südamele, et Europarlamendi võimalus on hoida ära suureulatusliku inimliku tragöödia toimumine.

«Peaaegu 4000 inimese - Iraani demokraatliku opositsiooni liikme - kohal lasub vahetu oht, et nad deporteeritakse tagasi Iraani, mille režiim on juba hukanud rohkem kui 22 000 nende mõttekaaslast,» ütles Kelam.

Kõneleja väitel on tegemist inimestega, kelle eesmärgiks on demokraatlik ja ilmalik Iraan, vaba julmast klerikaalsest diktatuurist. Ashrafi asukail on Genfi konventsioonidega ette nähtus «kaitstud isikute» staatus.

«Täna tasub meeles pidada ka seda, et just need on inimesed, kes paljastasid esimestena rahvusvahelisele avalikkusele Iraani võimude salajase tuumaprogrammi ning kes seisavad Teherani terrorismi eksportiva režiimi vastu, kasutades rahumeelseid meetodeid,» tõdes ERP-ED eestkõneleja.

Tunne Kelami arvates on Iraagi valitsuse demokraatliku usaldusväärsuse, samuti nagu USA administratsiooni huvides, kes andis Ashrafi asukaile «kaitstud isikute» staatuse, kaitsta jätkuvalt kõnealuste isikute elu ja julgeolekut, respekteerida nende vaba tahet ja väärikust ning tagada nende turvaline tulevik rahvusvaheliste seaduste raames.

«Esmalt aga kutsume Iraagi valitsust üles lõpetama koheselt Ashrafi laagri blokaad ning tagama sinna vaba juurdepääs,» lõpetas Kelam oma esinemise.

Ashrafi laagrit puudutav erakorraline ühisresolutsioon, mille tekst oli kooskõlastatud nelja saadikurühma poolt, võeti vastu 284 poolt- ja 42 vastuhäälega, 71 erapooletuks jäädes. Saadikute enamus lükkas tagasi sotsialistide ja roheliste fraktsiooni parandusettepanekud.
Tunne Kelami sõnul on Iraani demokraatliku opositsiooni toetamine, mis toimub «Vaba Iraani Sõprade» saadikuühenduse kaudu, fraktsioonideülese pikaajalise koostöö tulemus.

«On üsna tüüpiline, et enamus fraktsioone on antud küsimuses sisemiselt jagunenud,» märkis Kelam. «Täna oponeeris näiteks sotsialistide ametlikule seisukohale tuntud Portugali sotsialist Paolo Casaca. Liberaalide fraktsioon tuli ühisresolutsiooniga kaasa, kuid sealtki kõlas hääli selle vastu.»

Kelam peab Europarlamendi selle koosseisu saavutuseks seda, et «Vaba Iraani Sõprade» ühendus hõlmab juba üle 100 rahvasaadiku, sealhulgas kaks Europarlamendi asepresidenti. «Olen väga rõõmus, et kolleeg Toomas Savi on viimase aasta jooksul aktiivselt kaasa löönud ning oli käesoleva resolutsiooni üks algatajaid liberaalide saadikurühma nimel,» märkis Kelam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles