México võimud eemaldasid Alijevi monumendi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heidar Alijev.
Heidar Alijev. Foto: Wikipedia.org

Mehhiko pealinna võimud eemaldasid kohalikus pargis pool aastat seisnud Aserbaidžaani endise presidendi Heidar Alijevi monumendi.

México linnavõimude sõnul käivad Aserbaidžaani saatkonnaga läbirääkimised Alijevi elusuuruses pronkskuju edasise asukoha üle.

Monument seisis ühe linna peatänava äärses pargis, mille korrastamist Bakuu umbes viie miljoni dollariga toetas.

Kuju tekitas México linnaelanikes hämmeldust Alijevi autokraatse võimuaja tõttu, saati paljude jaoks kauge maa tundmatu liidri mälestamine bulvaril, mis on tuntud oma Mehhiko iseseisvuskangelastele pühendatud aumärkide poolest.

Alijevit oli skulptuuril kujutatud istumas üks jalg üle teise ning vasakule vaatamas. Kõrval asunud tahvlil kirjeldati teda suure poliitiku ja riigimehena, kes on kodumaa teenimise ning maailmarahu universaalsele ideaalile pühendumise säravaks näiteks.

Ekspresidendi toetajad peavad teda Aserbaidžaanile iseseisvuse toojaks, kuid kriitikud peavad teda karmikäeliseks riigijuhiks, kes lämmatas teisitimõtlemist, vangistas poliitilisi vastaseid ning kärpis oma võimuperioodi ajal aastatel 1993-2003 meediavabadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles