Bulgaarlased hääletavad uue tuumajaama ehitamise üle

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanad Bulgaaria teise tuumajaama ehitusplatsil Belene linnas.
Kraanad Bulgaaria teise tuumajaama ehitusplatsil Belene linnas. Foto: SCANPIX

Bulgaarias leiab täna aset referendum, kus küsitakse rahva arvamust plaanitava teise tuumajaama ehitamise kohta.

Valitsus püüab puhuda eluvaimu sisse Doonau kaldale Belene linna kavandatavale tuumajaamale, vahendas BBC. Hange pandi eelmise aasta märtsis finantsraskuste tõttu seisma.

Osalusaktiivsus tõenäoliselt suureks ei kujune ja referendumi lõpptulemus seega pädev pole. Referendumi tulemus on kehtiv, kui sellest võtab osa vähemalt 60 protsenti valijaist ehk 4 225 000.

Kui rahvahääletusel osaleb üle 20 protsendi valijaist ja neist enam kui pooled ütlevad «jah», siis peab parlament uue tuumajaama ehitamise küsimuse kolme kuu jooksul uuesti läbi vaatama. Samas pole rahvasaadikud kohustatud tuumajaama kasuks otsustama.

Hääletust peetakse aga oluliseks võimupartei (GERB) ja opositsiooniliste sotsialistide (BSP) populaarsuse määramiseks enne juulis aset leidvaid parlamendivalimisi.

Rahvaküsitluse tulemustest võib näha ka viiteid riigi suhete kohta Venemaaga. Sotsialistid tahaks näha, et valitsus tühistab uue tuumajaama ehitamiseks sõlmitud leppe Vene firmaga Atomstroiexport.

Algatuse referendumi korraldamiseks tegid sotsialistid.

«Olgu referendumi tulemus milline tahes, meil tuumajaama ehitamiseks raha ei ole,» ütles parempoolne peaminister Boyko Borissov.

Meedias on mainitud, et uue jaama ehitamiseks on vaja kümmet miljardit eurot.

Kozloduj tuumajaamas on kokku kuus reaktorit, millest neli enam ei tööta. Borissov on vihjanud, et valitsus oleks huvitatud Belene tuumajaama ehitamise asemel pikendama Kozloduj reaktorite tööaega.

Tegemist on Bulgaaria esimese referendumiga pärast kommunistide võimult tõukamist 1989. aastal. Riigis on 6 949 120 hääleõiguslikku kodanikku.

Valimisjaoskonnad tehti lahti kell 6 ja need suletakse kell 19 (kohaliku aja järgi).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles