Allikas: Olof Palme mõrva taga võis olla politsei

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olof Palme 1984. aastal
Olof Palme 1984. aastal Foto: SCANPIX

Rootsi väljaanne Aftonbladet kirjutas, et Rootsi endise peaministri Olof Palme mõrv võis olla politsei kätetöö.

Olof Palme lasti maha 1986. aastal, kui ta oli koos oma naise Lisbetiga teel kinost koju.

Palme tapjat ei ole seni tabatud ning mõrva motiiv selgunud.

Aftonbladet intervjueeris anonüümseks jääda soovinud isikut, kelle andmetel võis Palme langeda politseinike vandenõu ohvriks.

Need väited põhinevad uuel informatsioonil. Erafirmas relvaasjatundjana töötanud Johani (nimi muudetud) sõnul on tal kindlaid andmeid Palme mõrva kohta.

«Tean, et politsei soovis Palmest vabaneda. See ei ole spekulatsioon, vaid see põhineb kindlatel andmetel. Mind paluti Palme mõrvata,» sõnas mees.

1985. aasta septembris sai Palmest veel kolmeks aastaks Rootsi peaminister. Sama aasta septembris einestas Johan koos politseinikust sõbraga.

See kahe mehe jutuajamine leidis aset mitu kuud enne Palme tapmist Stockholmis Norrmalmil asuvas söögikohas. Nende jutt võttis kummalise pöörde, kui sõber hakkas järsku rääkima Palme mõrvast.

Johani sõnul töötas ta sõber politseinikuna.

«Ta küsis järsku, et kas ta saab esitada mulle küsimuse. Samuti nõudis ta, et ma meie vestlusest mitte kellelegi ei räägiks. Lubasin, et ma ei tee seda. Ta küsis siis, et kas ma oleksin nõus Palme maha laskma,» meenutas Johan.

Rootslase sõnul võttis ta sõbra öeldut naljana.

«Püüdsin asja naljaks pöörata, öeldes et ma ei saa seda teha, kuna relv viitaks otse minule. Sõber oli asja läbi mõelnud ja ütles, et ma ei kasuta oma relva, vaid et mulle antakse relv,» lisas rootslane.

Jutt lõppes sellel teemal, kui Johan ütles, et teda see ei huvita.

Johani sõnul edastas ta informatsiooni kunagisest kahekõnest ja politseinike võimalikust vandenõust ka Palme juhtumi uurijatele. Ta sai üsna kiiresti aru, et uurijad ei suhtu temasse tõsiselt.

1985. aastal töötas Johan tööstuses. Talle ei meeldinud tollane pealminister palme nagu ka paljudele teistele rootslastele.

«Paljud pidasid teda ülbeks ja snoobiks. Paljudele ta ei meeldinud,» sõnas Johan.

Johani sõnul oli siis grupp politseinikke, kes olid valmis äärmuslikuks teoks. Sinna gruppi kuulus ka ta sõber. Osa neist olid neonatsid.

Kuus kuud pärast söögikohas toimunud kummalist jutuajamist lasi tundmatu isik Rootsi peaministri Olof Palme maha, kui ta oli Stockholmis Sveavägeni ja Tunnelgatani ristumiskohas. Palme kaotas elu 28. veebruaril 1986. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles