Armee: Prantsuse-Mali väed hõivasid Timbuktu lennuvälja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali armee kontrollpunkt Sevare' lähistel.
Mali armee kontrollpunkt Sevare' lähistel. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa juhitud väed hõivasid Põhja-Mali kõrbes islamistide käes oleva ajaloolise Timbuktu linna lennuvälja, teatas armee esindaja täna.

Ühendvägede käes on nüüd kogu ala Timbuktu ja Gao vahel, rääkis Thierry Burkhard.
Tundmatuks jääda sooviva julgeolekuametniku sõnul liigutakse edasi äärmise ettevaatusega, et vältida Timbuktu ajaloo- ja kultuuriväärtustele lisakahju tegemist.

Gao vallutasid ühendväed laupäeval.

Prantsusmaa sekkus Mali konflikti 11. jaanuaril, et peatada Al-Qaeda äärmuslastega seotud kolme islamistliku rühmituse edasitung pealinna Bamako suunas.

Mullukevadine sõjaväeline riigipööre tekitas selles Lääne-Aafrika riigis võimuvaakumi, mis võimaldas tuareegidel kuulutada riigi põhjaosas välja Azawadi riigi, kuid äärmusislamistid tõrjusid nad peagi kõrvale, lubades rajada selles Prantsusmaast suuremas piirkonnas islamiriigi.

Äärmuslased hävitasid Mali põhjapiirkonnas mitmeid ajaloolisi vaatamisväärsusi, mis nende hinnangul solvavad islamiusku. Ansar Dine rühmituse islamistid alustasid Timbuktu linna kultuuriväärtuste hävitamist 1. juulil, kui UNESCO oli kandnud need maailmapärandi ohustatud objektide nimekirja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles