Allikas: Ukraina keeldub ostmata jäänud gaasi eest maksmast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasiseadmed Kiievi lähistel Bojarkas.
Gaasiseadmed Kiievi lähistel Bojarkas. Foto: SCANPIX

Ukraina keeldub maksmast 7 miljardi dollari suurust arvet Venemaa gaasimonopolilt Gazprom gaasi eest, mille kohta on kokkulepe olemas, kuid mida Kiiev eelmisel aastal ei ostnud, ütles tundmatuks jääda soovinud kõrge Ukraina allikas täna.

«Me ei kavatse seda tasuda,» ütles allikas kommentaaridest keeldudes.

Ukraina riiklik energiafirma Naftogaz kinnitas nädalavahetusel, et kompanii sai Gazpromilt arve.
Meedia andmetel vastab summa gaasikogusele, mida Ukraina oleks pidanud kahe kompanii vahel sõlmitud kokkuleppe alusel 2012. aastal Venemaalt importima.

Anonüümseks jäänud Naftogazi allikas kinnitas, et kompanii sai arve, kuid rõhutas, et Ukraina oli juba tasunud kõik summad 2012. aastal reaalselt ostetud gaasi eest.

Ajaleht Financial Times kirjutas viitega Ukraina kõrgetele ametnikele, et asi läheb tõenäoliselt rahvusvahelise arbitraaži otsustada.

Ukraina ostis 2012. aastal Venemaalt 33 miljardit kuupmeetrit gaasi, kuigi 2009. aastal sõlmitud kokkulepe nägi ette impordimahuks 52 miljardit kuupmeetrit.

Leping näeb ette ka võimalust, et gaasikogust võib konkreetsel aastal vähendada maksimaalselt viiendiku võrra, kuid tingimusel, et selles lepitakse kokku mitte hiljemalt kui kuus kuud enne selle konkreetse aasta algust.

Naftogaz oli pidanud Gazpromiga kõnelusi aastase gaasitarne vähendamiseks 27 miljardi kuupmeetrini, kuna Vene gaasihiid oli seadnud gaasile suhteliselt kõrge hinna. Kaks kompaniid aga ei jõudnud kokkuleppele.

Naftogaz püüdis ka veenda Gazpromi gaasihinda alandama, kuid seegi ei andnud tulemust.
Seetõttu otsustas Kiiev osta Venemaalt vähem gaasi ning mullu novembris alustas hoopis gaasiimporti Euroopast.

Tüli Gazpromi ja Kiievi vahel võtab hoogu mõni päev pärast seda, kui energiafirma Royal Dutch Shell sõlmis Davosis Ukrainaga suure kildagaasi tootmise kokkuleppe, mis peab aitama Ukrainal vabaneda Venemaa energiasõltuvusest.

Ukraina valitsuse hinnangul on Ida-Donetskis kolm triljonit kuupmeetrit gaasi, mis kataks Ukraina gaasivajaduse 70 aastaks. Lepingu kohaselt loovutaks Shell Ukrainale 31 protsenti toodetud gaasist.

Väidetavalt on Ukrainal Prantsusmaa ja Poola kõrval Euroopa suurimad kildavarud. Kiievil endal puudub vastav tehnoloogia ja ei ole ka miljarditesse ulatuvaid investeeringuid.

Ukraina turu vastu tunneb huvi ka USA Chevron.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles