Süüria opositsioon palus raha ja relvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius (paremal) ja Süüria rahvuskoalitsiooni asepresident Riad Seif täna pressikonverentsil.
Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius (paremal) ja Süüria rahvuskoalitsiooni asepresident Riad Seif täna pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Süüria peamine opositsiooniliit palus esmaspäeval rahvusvaheliselt üldsuselt raha ja relvi; Prantsusmaa hoiatas, et kui opositsioonile vahendeid ei anta, tugevdab see islamistide positsiooni võitluses president Bashar al-Assadi režiimi vastu.

«Olukorras, kus riik ja ühiskond on kokku varisemas, lõikavad just islamistlikud rühmitused kasu, kui me ei tee seda, mida peame tegema,» ütles Prantsuse välisminister Laurent Fabius Pariisis rahvusvahelisel kohtumisel, kus Süüria Rahvuskoalitsiooni (SNC) juht ütles, et organisatsioon vajab alternatiivvalitsuse loomiseks 500 miljonit dollarit (370 miljonit eurot).

Pariisi konverentsil osalesid umbes 50 riigi ametiisikud.

«Me ei saa lubada, et rahumeelse ja demokraatliku protestina alanud ülestõus taanduks rivaalitsevate rühmituste vastasseisuks,» ütles Fabius. «Tänane konverents on saatnud selge signaali: meil on üks konkreetne eesmärk – anda SNC-le vahendid tegutsemiseks.»

Prantsusmaa on juhtinud samme SNC rahvusvaheliseks tunnustamiseks Süüria rahva seadusliku esindajana.

Opositsiooniliidu usaldusväärsust on aga hakanud õõnestama kasvavad tõendid selle kohta, et Assadi-vastases kampaanias on tõusnud kesksesse rolli islamiäärmuslased.

«Süüria rahvas peab raevukat võitlust. Aeg ei ole meie poolel ja konflikti pikenemine võib viia katastroofini nii regiooni kui ka kogu maailma jaoks,» ütles SNC asepresident Riad Seif.

Süüria Rahvusnõukogu juhi George Sabra sõnul vajab opositsioon meeleheitlikult relvi ja raha.

«Me vajame valitsuse loomiseks minimaalselt 500 miljonit dollarit,» ütles Dabra. «Ja me vajame relvi, relvi ja veel kord relvi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles