Põgenenud islamistid hävitasid Timbuktus kultuuripärandit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iidsed araabiakeelsed käsikirjad Malis Timbuktus
Iidsed araabiakeelsed käsikirjad Malis Timbuktus Foto: SCANPIX

Prantsuse vägede eest põgenenud Mali äärmusislamistid hävitasid iidses linnas Timbuktus kultuuripärandit.

Islamimässulised süütasid põlema Ahmed Baba raamatukogu, kus säilitatakse iidseid araabiakeelseid kirjutisi, edastab AFP.

Mali kultuuriministeeriumi teatel asub selles raamatukogus kuni 100 000 väärtuslikku ja hindamatut käsikirja. Osa käsikirjadest oli varem teise kohta toimetatud ja need kannatada ei saanud.

Mali islamistid on ka varem Timbuktu pärandit hävitanud ja kahjustanud. Eelkõige sealseid kuulsaid mošeesid.

Prantsuse väed saabusid Malisse selle kuu alguses, aitamaks selle riigi vägedel islamimässajaid kontrolli all hoida ja piirkonnas stabiilsus taastada.

Selle nädala esmaspäeval piirasid prantslased Timbuktu ümber ja said enda valdusse linna lennuvälja.

Selle piiramisega loodavad Prantsuse väeüksused takistada mässajate põgenemist.

Mali parlamendisaadik El Hadj Baba Haidra edastas teate, et mässajatel õnnestus põgeneda.

Iidne linn Timbuktu kuulub UNESCO maailma kultuuripärandi nimekirja. See linn asub Sahara kõrbe lõunaosas. Nüüdisajal on Timbuktu samanimelise regiooni pealinn, kus 2009. aasta seisuga elab 54 453 inimest.

Varem olid paigas rändhõimud, alates 12. sajandist muutus asutus paikseks ja tekkis linn. Timbukutule tõi õitsengu tagasi kaubandusteede ristumiskohal olemine. 14. sajandil kuulus Timbuktu Mali impeeriumi koosseisu. Seal kaubeldi soola, kulla, elevandiluu ja orjadega. 15. sajandil läks linnas kontroll tuageeri hõimujuhtide kätte. Hiljem käis piirkond mitme kuulsa valitseja käest läbi ning igaüks muutis linna.

Alates 1893. aastast oli Timbuktu prantslaste kontrolli all ja seda kuni 1960. aastani, mil Mali iseseisvus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles