Obama: aeg on immigratsioonireformi jaoks küps

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama Las Vegases  Del Soli koolis.
USA president Barack Obama Las Vegases Del Soli koolis. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kuulutas eile peetud kõnes, et riigi mittetoimiva immigratsioonisüsteemi reformimiseks vajalikud lahendused on käeulatuses.

Obama esitas lahkarvamusi põhjustaval immigratsiooniteemal põhimõtted, millega suunatakse 11 miljonit riigis viibivat illegaalset immigranti kodakondsuse poole, tugevdatakse Ühendriikide piire ning võimaldatakse parimatel välisüliõpilastel pärast ülikooli lõpetamist riiki jääda.

President kiitis ka parteideülest saadikurühma, mis esitas esmaspäeval omapoolse kava seadusandluse väljatöötamiseks teemal, milles edu saavutamine tähendaks riigipea jaoks oma teise ametiaja algusfaasis suurt kordaminekut.

«Meie ees seisev küsimus on lihtne: kas meil on otsusekindlust rahva, riigi ja valitsusena lõpuks see teema ära lahendada ja selja taha jätta? Ma usun, et meil on,» ütles Obama Nevada osariigis Las Vegases kõneledes.

«Ma leian, et lõpuks on saabunud hetk, mil ulatuslik reform on käeulatuses,» märkis Obama.
Ühendriikide poliitikas on kätte jõudnud hetk, mil vabariiklased on viimastest valimistest järeldusi tegemas ja loodavad demokraatidele hispaaniakeelsete valijate hulgas senisest tugevamat konkurentsi pakkuda.

Obama püüab kasutada hetke, mil nii vabariiklaste kui ka demokraatide leerid on Washingtonis immigratsioonireformi küsimuses konsensusele lähenenud.

Viimane immigratsioonireformi katse luhtus kuus aastat tagasi.

Nii presidendi kui ka senati kava näeksid laias laastus ette järgmist:

- illegaalsetele immigrantidele pakutakse teed alalise elamisloa ja kodakondsuse juurde, mille eeltingimuseks on maksude tagantjärele maksmine, inglise keele omandamine, taustakontrolli läbimine ning USA kultuuri tundmise demonstreerimine.

- Ühendriikide piiride ja viisarežiimide tugevdamine ning vanemate poolt ebaseaduslikult riiki toodud noorte õiguslikult hallilt alalt väljumise kiirendamine.

- tööliste kindlakstegemise süsteemi parandamine, mis tõkestaks illegaalset immigratsiooni ning eemaldaks tõkked kõrgelt kvalifitseeritud võõrtööliste riiki sisenemiselt.

Erinevustena tuuakse välja asjaolu, et senati kavas on immigrantidele alalise elamisloa ja kodakondsuse saamise eeltingimusena ette nähtud teatud sunnimeetmed, Obama kavas aga mitte.

Riigipea kavas käsitletakse homo- ja heteropaare ühtemoodi, mis tähendab, et Ühendriikide kodaniku samasooline partner võib riiki siseneda samadel alustel kui kodaniku heteroseksuaalne abikaasa.

Vabariiklaste tõusev täht, Florida senaator Marco Rubio hoiatas teisipäeval, et sunnimeetmete ellurakendamine on oluline, sest vastasel juhul seisaks riik pärast olemasolevate illegaalsete immigrantide legaliseerimist juba mõne aasta pärast taas silmitsi miljonite dokumentideta immigrantidega.

Vabariiklaste jaoks on illegaalsete immigrantide legaliseerimine tundlik teema, sest erakonna konservatiivne baastoetajaskond peab sammu üsna üksmeelselt illegaalselt riiki sisenenutele amnestia andmiseks.

Obama oli oma kõnes küll lootusrikas, kuid hoiatas kongressi obstruktsiooni eest, öeldes, et kui nad tegutsema ei asu, esitab ta ise seaduseelnõu ning nõuab hääletust.

Vabariiklasest senaator John McCain kiitis presidendi toetust senati kavale ning rõhutas riigipiiridel julgeoleku tagamise esmatähtsust.

Esindajatekoja spiikri John Boehneri pressiesindaja Brendan Buck soovitas Obamal arutelu tsentrist vasakule mitte tirida, andes mõista, et vabariiklastel seisab ees üsna raske ülesanne presidendi ja senati ettepanekuid oma esindajatekoja saadikutele «maha müüa».

Demokraadist senaator Chuck Schumer tunnustas presidenti lähenemise eest, milles riigipea käsitles immigratsioonireformi kiireloomulisena, jättes samas mõlemale parteile aega koalitsiooni moodustamiseks.

George W. Bushi teisel ametiajal esitatud immigratsioonireformi kavale sai saatuslikuks poliitiline vägikaikavedu ning järeleandmatus.

Hispaaniakeelse valijaskonna, kelle jaoks immigratsioonireform on võtmetähtsusega teema, kasvav poliitiline muskel ei jäta Washingtoni poliitikutele siiski valikuvõimalust ning sunnib neid immigratsiooniteema juurde üha uuesti tagasi tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles