ÜRO: Mali islamistid võivad Liibüale ohtu kujutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhitud sild Põhja-Malis Gao linna lähistel.
Õhitud sild Põhja-Malis Gao linna lähistel. Foto: SCANPIX

ÜRO kõrge diplomaat Liibüas Tarek Mitri hoiatas eile julgeolekunõukogu Prantsusmaa Malis läbiviidava sõjalise operatsiooni võimalike tagajärgede eest, millest ta peab ohtlikumaks islamistide tagasipöördumist Alžeeria kaudu Liibüasse.

ÜRO ametnike sõnul oli islamistide mullukevadise Mali põhjaosa vallutamise taga suuresti Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi režiimi kokkuvarisemine. Diktaatori kontrollitud võitlejad põgenesid sõjasaagiks võetud raskerelvastusega Malisse, tõrjudes Mali valitsusväed riigi põhjaosast välja.

Mitri hinnangul tekitab Liibüa keskvõimu nõrk kontroll riigi suure territooriumi üle võimaluse, et Malis läbiviidavat sõjalist operatsiooni vastustavad jõud ning sealsed islamistid kasutavad ära Liibüa poorseid piirialasid ning hakkavad riigile ohtu kujutama. Eriti pingeliseks võib tema sõnul olukord kujuneda Liibüa idaosas asuvas rahutus Benghazi linnas.

Liibüas on endiselt 200 000 Gaddafi-vastases relvakonfliktis revolutsioonilistesse brigaadidesse kuulunud relvastatud võitlejat, kes pole valitsuse kontrolli all, lisas Mitri, kelle sõnul tekitab Prantsuse interventsioon Malis teatud Liibüa ringkondades pahameelt.

«Relvastatud äärmusrühmituste vastuseis Prantsusmaa sekkumisele Malis võib ideoloogiliste ja/või etniliste sidemete tõttu pingestada olukorda Liibüas,» hoiatas diplomaat.

Relvastatud võitlejad peavad Liibüas omavoliliselt kinni ligi 7000 inimest.

Mitri väitel on Liibüa keskvalitsus teadlik, et nende võim ei ulatu üle kogu riigi territooriumi ning neil ei ole legitiimse jõu monopoli.

«Liibüa ametnikud, kellega ma hiljuti vestlesin, väljendasid muret riigi idaosas kujunenud olukorra üle, ent lubasid pingutada selle nimel, et parandada Benghazis tegutseva diplomaatilise korpuse ja sealse elanikkonna julgeolekut,» rääkis Mitri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles