Saksamaa meenutab 80 aasta möödumist Hitleri võimuletulekust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel pidas  näituse «Berliin 1933. Teel diktatuurini» avamisel kõne.
Saksa kantsler Angela Merkel pidas näituse «Berliin 1933. Teel diktatuurini» avamisel kõne. Foto: SCANPIX

Saksamaal meenutati täna 80 aasta möödumist päevast, mil president Paul von Hindenburg Adolf Hitleri 1933. aasta 30. jaanuaril kantsleriks nimetas, sest teised parteid ei suutnud omavahel kokkuleppele jõuda.

Natside võimuletuleku aastapäeval toimuvad muuhulgas mitmed teatrietendused. Müügihitiks on saanud satiiriline raamat pealkirjaga «Er ist wieder da» (Ta on tagasi) Hitleri kujuteldavast naasmisest.

Näitustel, mis tegelevad kantsler Angela Merkeli sõnastatud Saksamaa «igavese vastutusega», võib näha mustvalgeid fotosid Hitlerist, kes vahetult pärast ametissenimetamist kantsleri ametiruumide rõdult rahvahulka tervitab.

Näitus kannab nime «Berliin 1933. Teel diktatuurini» ning Merkel avas selle täna kohas, kus asus varem natside salapolitsei Gestapo peakorter.

Nüüd asub seal muuseum Topographie des Terrors (Õuduse topograafia), mis jälgib piltide, ajalehtede ja plakatite kaudu Hitleri esimeste võimukuude kulgu.

«Tund on tulnud! Me oleme Wilhelmstrassel (kus asusid toona kantsleri ametiruumid). Hitler on Reichi kantsler. Nagu muinasjutus,» kirjutas 31. jaanuaril 1933 oma päevikusse Joseph Goebbels, kellest sai hiljem Natsi-Saksamaa propagandajuht.

Näitusel on plakatid, mis kujutavad mõni kuu hiljem põlema süüdatud riigipäevahoonet ning 1. aprillil korraldatud juudivastaseid aktsioone, millega algas juutidest poodnike, arstide ja juristide boikoteerimine.

Muuseumi Topographie des Terrors direktor Andreas Nachama ütles, et Austriast pärit äpardunud maalikunstniku saabumine Saksamaad juhtima oli «sisselõige» ajaloos, ehkki toona ei uskunud keegi, et ta kuigi kaua vastu peab.

Kuid Weimari vabariigi parlamendisüsteem ei leidnud stabiilset enamust ning lihtsa sõnumiga Hitler võitis miljonite töötute ja majanduskriisi ohvrite toetuse.

Nachama sõnul toob näitus välja «demokraatlike institutsioonide igapäevase ärauhtumise» sedamööda, kuidas natsirežiim jõudu kogus, mis päädis Teise maailmasõjaga ning 40-60 miljoni inimese hukkumise, kellest kuni kuus miljonit olid juudid.

Hitleri tõusu 80. aastapäev on Saksamaal palju huvi tekitanud ning kavas on veel kaks näitust - üks Berliinist ja natsidest Saksa ajaloomuuseumis ning teine temaatiline ekskursioon Kolmanda Reichi märgilistes kohtades.

Enne aastapäeva ütles Merkel oma iganädalases taskuhäälingus (podcast), et Saksamaa kannab «igavest vastutust natsionaalsotsialismi kuritegude eest, Teise maailmasõja ohvrite eest ja üle kõige holokausti eest».

«Me vaatame oma ajaloole otsa, me ei varja midagi, me ei summuta midagi. Me peame sellega silmitsi seisma, kandmaks hoolt, et oleme tulevikuski head ja usaldusväärsed partnerid, nagu me praegu õnneks oleme,» lisas Merkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles