Clinton viimases kõnes: USA jääb 21. sajandil juhtriigiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton Välissuhete Nõukogus 31. jaanuaril 2013.
Hillary Clinton Välissuhete Nõukogus 31. jaanuaril 2013. Foto: SCANPIX

USA jääb ka 21. sajandil maailma juhtriigiks, ütles ametist lahkuv Ühendriikide välisminister Hillary Clinton eile oma viimases kõnes ministrina.

Clinton kannustas Välissuhete Nõukogus Ühendriikide ametiasutusi ja suhteid uuendama, öeldes, et «see maailm [vajab] uut arhitektuuri».

«[Antiik]kreekaliku ranguse asemel rohkem Frank Gehryt,» viitas Clinton iseäralike vormide poolest maailmakuulsale kanada-ameerika arhitektile.

«Mõelge sellele,» lausus ta. «Mõned [Gehry] tööd võivad algul näida juhuslikud, kuid need on tegelikult üdini läbikavandatud ja keerulised.»

«Kui kunagi suutsid mõned tugevad sambad kogu maailma raskust kanda, vajame täna dünaamilist materjalide ja struktuuride segu.»

Oma nelja ministriaastat kaitstes võttis Clinton meenutada aega, kui president Barack Obama esimest korda presidendiks vannutati.

«Tuletage meelde, millega me 2009. aasta jaanuaris silmitsi seisime. Kaks sõda. Majandus vabalanguses. Traditsioonilised liitlased kärsitud. Meie diplomaatiline jalgealune mõranenud,» rääkis välisminister.

«Üle kogu maailma seati kahtluse alla Ameerika pühendumus põhiväärtustele ja meie suutlikkus oma globaalset juhtrolli säilitada.»

«Selline oli minu töökaust esimesel päeval välisministrina.»

Neli aastat hiljem on maailm «endistviisi ohtlik ja keeruline paik,» kuid palju on muutunud, rääkis Clinton, kelle sõnul «oleme andnud uut elujõudu Ameerika diplomaatiale ja oma liitlasi tugevdanud.»

«Lühidalt, Ameerika on täna tugevam kodus ja saab maailma rohkem lugupidamise osaliseks. Meie üleilmne juhtroll seisab kindlamal pinnal kui paljud ennustasid.»
Clinton rõhutas vajadust kõiki hoobasid kasutada.

«Ei saa olla juht 21. sajandil ilma 21. sajandi töövahendita -- kui inimesed organiseerivad demokraatiameelseid proteste Twitteris, kui terroristid levitavad veebis oma vihaideoloogiat.»
Clinton hoiatas, et arvamus Ühendriikidest on välismaal muutuma hakanud.

«20. sajandil kogutud üleilmne hea tahte varamu ei kesta igavesti; mõnes kohas on see tegelikult ohtlikult otsakorral.»

«Uued põlvkonnad noori inimesi ei mäleta [USA sõdureid] nende riiki vabastamas või ameeriklasi miljoneid elusid näljast ja haigustest päästmas.»

Clinton annab välisministri ametikoha üle senisele kongressi ülemkoja välisasjade komitee esimehele John Kerryle, kelle senat teisipäeval ametisse kinnitas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles