EL tõrjus Lavrovi süüdistusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi troika: praeguse eesistuja Tšehhi välisminister Karel Schwarzenberg (paremal), järgmise eesistuja Rootsi välisminister Carl Bildt (keskel) ja eelmise eesistuja Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner (vasakul).
ELi troika: praeguse eesistuja Tšehhi välisminister Karel Schwarzenberg (paremal), järgmise eesistuja Rootsi välisminister Carl Bildt (keskel) ja eelmise eesistuja Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner (vasakul). Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liidu praeguse eesistuja Tšehhi välisminister nimetas mõttetuks oma Vene kolleegi Sergei Lavrovi süüdistusi, nagu üritaks Euroopa Liit tekitada endale mõjusfääri endise Nõukogude Liidu aladel.


Lavrov kritiseeris eelmisel kuul teravas toonis ELi uut idapartnerlusprogrammi just sellises eesmärgis, samas kui lääneriigid omakorda süüdistasid just Venemaad sellistes plaanides oma naabrite suhtes, vahendas AFP. 

ELi idapartnerlusprogramm on sihitud hõlmama positiivselt kuut endist Nõukogude vabariiki, mida Moskva peab oma lähivälismaaks ja kõrgendatud huvi objektiks - Armeeniat, Aserbaidžaani, Gruusiat, Moldovat, Ukrainat ja Valgevenet.

«Ta ise teab, et see on nonsenss,» ütles Tšehhi välisminister Karel Schwarzenberg täna ELi kolleegidega Luksemburgis kohtudes Lavrovi süüdistuste peale «Me kaitseme jõuliselt seisukohta, et mõjusfääre ei tohi olla venelastel ega ka meil.»

Euroopa Liit tahab tema sõnul «arendada neid riike, sest see on meie huvides, et need riigid ei jääks liiga kaugele maha Euroopa Liidust - sest see tekitaks raskusi tulevikus».

Tšehhi ministri seisukohavõtu tingis asjaolu, et homme võõrustab ta Vene välisministrit ennast samas paigas toimuval Vene-ELi alalise partnerluse nõukogul.

Luksemburgi samuti saabunud Rootsi välisminister Carl Bildt tõdes omakorda, et märtsis kuuldud Lavrovi kommentaar räägib iseenda eest, näidates tema mõtete liikumist kohe mõjuküsimustele.

Bildti sõnul on idapartnerlus «vastus nende riikide endi väljendatud soovidele läheneda Euroopa integratsioonile», kuid ta ei eitanud, et sellest tingitult on ka ELil mõju regioonis.

Euroopa Liidu idapartnerlusele antakse pidulik avalöök järgmise nädala keskel, kui Prahas toimub esimene suur kohtumine kuue endise Nõukogude vabariigi kõrgete esindajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles