Biden Iraanile: diplomaatiliseks lahenduseks ei ole lõputult aega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden Berliini Tegeli lennuväljal.
USA asepresident Joe Biden Berliini Tegeli lennuväljal. Foto: SCANPIX

USA asepresident Joe Biden hoiatas täna, et Iraani võimalused tuumaprogrammist tingitud konfliktile diplomaatilist lahendust leida ei ole piiramatud.

Kolme Euroopa riiki hõlmavat ringsõitu alustanud Biden ütles Saksa ajalehele Süddeutsche Zeitung, et Teherani võimudel tuleb tõestada, et riik ei tööta välja tuumarelva.

«President (Barack) Obama on selgelt välja öelnud, et me ei lase Iraanil tuumarelva saada,» rõhutas asepresident. «Meie arvates on diplomaatiliseks lahenduseks endiselt aega. Aga see aken ei jää piiramata ajaks lahti.»

Bideni sõnul peab Teheran tuumatööde jätkumise korral arvestama sanktsioonide kestmise ja kasvava rahvusvahelise survega.

Iraan ja kuus suurriiki - ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed USA, Hiina, Venemaa, Suurbritannia ja Prantsusmaa - ning Saksamaa pidasid möödunud aastal kolm kõnelusvooru Iraani tuumaprogrammist johtuva vastasseisu leevendamiseks.

P5+1-na tuntud kuuik nõuab Iraanilt tuumarelva valmistamiseni viivate tööde peatamist, kuid ei ole valmis vastutasuks sanktsioone leevendama. Viimane kõnelustevoor jooksis juunis Moskvas ummikusse.

Biden ütles, et P5+1 jätkab tööd diplomaatilise lahenduse leidmiseks «ja me oleme algusest peale öelnud, et oleme valmis kahepoolseks kohtumiseks». «Sanktsioonide eesmärk ei ole karistada. Iraani tuleb veenda, et ta peab oma rahvusvahelisi kohustusi täitma,» lisas ta.

Detsembris või jaanuaris pidanuks toimuma järgmine kõnelusvoor, kuid selle aega ega kohta ei ole tänini kindlaks määratud, mõningatele märkidele tuginedes loodetakse, et Teheran muudab oma positsiooni.

Paralleelselt peab Iraaniga kõnelusi Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA), järgmine kohtumine on kavas 13. veebruaril Teheranis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles