Punase Risti juht nõuab suuremat tegutsemisvabadust Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Maurer.
Peter Maurer. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) juht kutsus reedel Süüria konflikti mõlemaid osapooli võimaldama organisatsioonile paremat juurdepääsu sõjast laastatud riigile, mis meeleheitlikult abi vajab.

Peter Maurer ütles usutluses AFP-le, et tema organisatsioon andis eelmisel aastal toitu ja muud hädavajalikku 1,5 miljonile inimesele ning aitas anda 17 miljonile süürlasele juurdepääsu puhtale veele.

Samas ei piisa sellest konfliktis rängalt kannatava tsiviilelanikkonna aitamiseks, ütles Maurer ja nurises, et tema organisatsioon pääseb vaid mõnda kohta.

ÜRO andmeil on alates 2011. aasta märtsist, kui algas president Bashar al-Assadi vastane ülestõus, saanud Süürias surma üle 60 000 inimese. Lisaks on umbes 730 000 süürlast naaberriikidesse põgenenud.

Mullu septembris Damaskust külastanud Maurer ütles, et Punane Rist üritab laiendada oma tegutsemisala Süürias. Ta kutsus kõiki vaenupooli aitama ICRC töötajail ja teistel humanitaartöötajatel «jõuda sinna, kuhu me peame jõudma».

ICRC jaoks on kõige tähtsam see, et kõik konflikti osapooled austaksid Punase Risti rolli ja erilist kaitset, mis hõlmab meditsiiniasutusi, kiirabiautosid, arste ja medõdesid.

Septembris Assadiga kohtunud Maurer ütles, et president on osa oma lubadusi täitnud ja osa täitmata jätnud, ning ta ei taha enne Süüriasse naasta, kui ta pole kindel, et saab sõita ka riigi teistesse piirkondadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles