Jaanuarikuine kuumus Austraalias püstitas viimase 80 aasta rekordi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkajad Sydneys Manly rannas.
Puhkajad Sydneys Manly rannas. Foto: SCANPIX

Austraalias registreeriti palavaim jaanuar pärast 1932. aastat, kui keskmine õhutemperatuur kerkis 29,7 kraadini Celsiuse järgi.

Kuu rekord sündis Moombas, mis jääb Adelaide’ist 770 kilomeetrit põhja suunas. 4. jaanuaril mõõdeti seal õhutemperatuuriks 49,6 kraadi, vahendas AFP.

Meteoroloogiateenistuse kinnitusel oli jaanuari alguse soojalaine erakordne nii oma ulatuse kui kestvuse pärast. Näiteks Alice Springsis ja Birdsville’is püsis õhutemperatuur mitu päeva järjest ülalpool 40 kaardi piiri.

Sydneys mõõdeti 18. jaanuaril 45,8 kraadi, mis oli linna jaoks kõigi aegade rekordiks. Eelmine rekord oli 45,3 kraadi Celsiuse järgi ja see mõõdeti 1939. aastal.

Lisaks Austraalia idaosas möllanud maastikupõlengutele kannatas riik Queenslandis ja Uus-Lõuna-Walesis paduvihmade ning üleujutuste all. Näiteks Gladstone’is (Queenslandi osariik) sadas nelja päevaga maha 820 millimeetrit vihmavett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles