Raport: USA peab arvestama Venemaa huvidega Baltimaades

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Dmitri Medvedev
Barack Obama ja Dmitri Medvedev Foto: Reuters / Scanpix

USA suurparteidest sõltumatu komisjoni raportis suhetest Venemaaga nenditakse muu hulgas, et kuigi USA-l on strateegiline huvi mitte lubada Venemaa domineerimist Balti riikides, tuleb Venemaa huvidega selles piirkonnas arvestada.

Komisjoni 19 nõuandest koosnev raport anti üle nii Obama valitsusele kui ka Venemaa presidendile, kes soovitusi tervitas, vahendas ERR Uudised «Välisilma».

Raportis märgitakse, et Venemaa tähtsus maailmaareenil on tänu majanduskriisile küll langenud, kuid kui vaadata USA ja maailma julgeolekut laiemalt, on Venemaa seni üks kõige olulisemaid mängureid - ainus riik, mis võib langetada otsuse pühkida Ühendriigid maailmakaardilt.

Komisjoni koosolekutel rõhutatigi pidevalt, et puude taga tuleb metsa näha - USA ja Venemaa suhtes on pingeid tekitanud rida väiksemamastaabilisi küsimusi, samas on peateemadel - tuumateemadel - rääkimine aga peatunud.

Komisjon leiab, et USA peab lõpetama Venemaa õrritamise ja katteta sõnadetegemise, nagu Bushi ajastul Gruusia ja Ukraina NATOsse pääsemise šanssidest kõneldes toimus.

Samas seisab komisjoni raportis, et Venemaa sõda Gruusiaga ja surve avaldamine Ukrainale ja Balti riikidele on väga häiriv. USA-l on strateegiline huvi mitte lubada Venemaal domineerida neis piirkondades ja toetada tugevalt sealsete riikide iseseisvust ja suveräänsust, kuid USA peab oma poliitikat kujundades siiski arvestama faktiga, et ka Venemaal on selles regioonis huvid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles