Põhja-Korea liider lubab «suurt pööret» sõjalises võimsuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea liider Kim Jong-un juhatas kõrgetasemelist sõjaväejuhtude koosolekut ja lubas «suurt pööret» riigi sõjalises võimsuses, teatas riigimeedia täna.

Ekspertide ja luureallikate arvates näitab Kimi kõne, et Põhja-Korea on lõpetanud ettevalmistused kolmandaks tuumakatsetuseks, millega ta on ähvardanud vastata ÜRO sanktsioonide karmistamisele möödunud aasta detsembrikuise raketikatsetuse järel.

Kim pidas «ajaloolise» kõne kommunistliku partei sõjalise komisjoni istungil, millest võtsid osa armee-, riikliku kaitsekomisjoni ja strateegiliste raketivägede juhid, vahendas riiklik uudisteagentuur KCNA.

Kohtumisel arutati «suurt pööret sõjalise võimsuse tugevdamiseks», lisas agentuur, kuid ei täpsustanud kõrgetasemelise nõupidamise aega.

Pyongyang on viimase nädala jooksul ähvardanud peaaegu iga päev ÜRO sanktsioonidele vastata, laupäeval tõotati anda «tugevaim vastulöök».

Mitmed Lõuna-Korea vaatlejad on veendunud, et tuumakatsetus viiakse läbi veel enne kuukalendri uue aasta algust 10. veebruaril.

Kim jagas kõnes sõjaväejuhtidele juhiseid «riigi julgeoleku ja suveräänsuse kaitsmiseks», ütles KCNA. Osavõtjad lubasid kõik neile antud sõjalised ülesanded täita, lisas agentuur.

Lõuna-Korea president Lee Myung-bak kohtus pühapäeval oma julgeolekunõustajatega ja andis käsu võimalikuks Põhja-Korea tuumakatsetuseks valmis olla, edastas uudisteagentuur Yonhap.

Põhja-Korea on teinud kaks tuumakatsetust - 2006. ja 2009. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles