Kairot väisav Ahmadinejad loodab Egiptusega suhteid parandada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: SCANPIX

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad sõitis täna Teheranist Kairosse, et parandada harukordsel külaskäigul suhteid Egiptusega.

Tegu on esimese Iraani presidendi visiidiga Egiptusesse alates 1979. aasta islamirevolutsioonist.

Ahmadinejad osaleb homme visiidi käigus Islamikoostöö Organisatsiooni konverentsil Kairos ning kohtub Egiptuse ametiisikute ja poliitikutega, vahendas ametlik uudisteagentuur IRNA.

«Ma üritan sillutada teed Iraani ja Egiptuse koostöö arendamisele,» ütles Ahmadinejad ajakirjanikele enne Teheranist lahkumist.

Üksikasjadesse laskumata kinnitas ta, et tema visiit mõjutab kindlasti kahepoolseid suhteid Teherani ja Kairo vahel.

Egiptus on suhtunud ettevaatusega islamivabariigi katsetesse suhted taastada alates sellest, kui Egiptuses tuli mullu võimule president Mohamed Morsi.

Riigid on Süüria konflikti küsimuses vastupidistel seisukohtadel - Iraan toetab Süüria presidenti Bashar al-Assadi, Egiptus aga on häälekalt nõudnud tema tagasiastumist.

«Kui Teheran ja Kairo on üksmeelel regionaalsetes ja rahvusvahelistes küsimustes, muutuvad paljud [küsimused],» vahendas IRNA Ahmadinejadi sõnu.

Teheran katkestas suhted Kairoga 1980. aastal, protestimaks Egiptuse ja Iisraeli rahuleppe sõlmimise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles