Video: NATO sõdurite töötingimused Afganistanis

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Afganistanis teenivate NATO sõdurite töökeskkond on äärmiselt keerukas, tõdeb

natochannel.tv

oma värskes uudisloos, mis seekord kirjeldab eestlastega samas Helmandi provintsis teenivate taanlaste elu.

Esiteks pole just lihtne töö afgaanidele selgitada, et NATO sõdurid on tulnud nende riiki rahu tagama. Selles riigis elab mitu väga erineva kultuuriga rahvust, kõik nad mäletavad 30 sõja-aastat. Nad on sellest kõigest väsinud, ega tea, keda toetada, keda mitte.

Lisaks NATO juhitavatele rahvusvahelistele julgeolekuabijõududele (ISAFile) puutuvad ka tavakodanikud sageli kokku Talibani mässulistega, kes püüavad neid veenda enda õiguses. Taliban kasutab jõudsalt ka hirmutamistaktikat - tavaliselt nad peksavad ohvrid lihtsalt läbi, mõnikord aga ka tapavad ära. Neil päevil lasub Talibani hingel 80 protsenti Afganistani tsiviilisikute surmadest.

NATO sõdurid püüavad teha oma tööd nii, et see häiriks tsiviilisikuid võimalikult vähe. Alati see aga võimalik pole. Mõnikord on nad sunnitud sõitma näiteks üle põldude. Kui kellegi põld on rikutud, pakuvad ISAFi sõdurid selle eest ka hüvitist. Üks koht, kus kohalikud oma rikutud põldude eest kahjutasu nõutada saavad, on šuura - regulaarne külavanemate kokkusaamine, millel osalevad ka ISAFi sõdurid.

Probleem on ka see, et sõdurid ei tea alati, kes on rahumeelne kodanik ja kes Talibani käsilane. Nimelt püüavad terroristid end tihtipeale varjata ka tsiviilisikute taha. Kui pärast šuurat keegi hüvitist nõudma ei tule, siis võib ka see olla märk sellest, et Taliban on neid taas hirmutanud.

Nii kohalike kui ka ISAFi sõdurite hirmutamiseks paigaldavad Talibani võitlejad ka rohkelt isevalmistatud pomme (IEDsid). 75 protsendi Afganistanis hukkuvate sõdurite surmapõhjuseks on IED. Natochanneliga rääkinud Taani kaitseväelase sõnul teevad nende demineerijad siiski päris head tööd ning päästavad nii tsiviilisikute kui oma sõdurite elusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles