Poola endine peaminister eitas oma allkirja CIA salavangla pabereil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtujoonistus Abd al-Rahim al-Nashirist Guantanamos.
Kohtujoonistus Abd al-Rahim al-Nashirist Guantanamos. Foto: SCANPIX

Poola endise peaministri Leszek Millari sõnul on senaator Jozef Pinior valetaja, kui väidab, et tema allkiri seisab Poolasse Luure Keskagentuuri (CIA) salavanglaid lubavatel dokumentidel.


«Kui senaator Pinior usub, et ta nägi dokumenti, millel oli minu allkiri, siis on ta valetaja ja kaabakas,» ütles Demokraatliku Vasakalliansi (SLD) liider Leszek Miller täna hommikul pärast seda, kui Euroopa Inimõiguste kohus teatas, et avalikustab uurimismaterjale, mis käsitlesid CIA terrorismivastase sõja salavangla võimalikku asukohta Poolas.

Valitsevasse Kodanike Platvormi erakonda kuuluv Pinior on nii Poola senaator kui kuulub ka CIA salavangla küsimust uurivasse europarlamendi komisjoni. Täna hommikul ütles ta, et on piisavalt tõendeid sellest, et Poolas asus CIA salavangla ja seda Milleri valitsuse nõusolekul.

«See vangla eksisteeris väljaspool seaduse piire: see oli illegaalne,» ütles Pinior TVn24 uudistele. «Asjaolu, et me tegime USAga koostööd terrorismivastases võitluses ei tähenda, et me võime kasutada ebaseaduslikke võtteid, mille Poola põhiseadus keelab.»

Miller aga eitas CIA vangla võõrustamist Poolas ja kordas oma juba kahe aasta eest öeldud sõnu, et Kirde-Poolas ei asunud sellist «musta» kohta ning Piniar on tavalinevaletaja ja kaabakas.

Poola justiitsminister Jaroslaw Gowin märkis, et teda häirib, et Haagis tegutsev kohus otsustas selle uurimisega seotud dokumendid avalikustada. Kohus tegi avalikuks paberid, mis puudutavad Abd al-Rahim al-Nashirit, kes väidab, et CIA pidas teda kinni ja piinas Poola territooriumil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles