Albaania esitas ametliku avalduse ELi astumiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mirek Topolánek (paremal) koos Sali Berishaga täna Prahas.
Mirek Topolánek (paremal) koos Sali Berishaga täna Prahas. Foto: AP / Scanpix

Albaania peaminister Sali Berisha esitas Prahat külastades eesistujamaa Tšehhile ametliku avalduse Euroopa Liidu kandidaatriigi staatuse saamiseks, vahendas BalkanInsight.


Üleandmistseremoonial osales ka Tšehhi peaminister Mirek Topolánek. Berisha tänas Tšehhit selle eest, et nad kutsusid Albaania avaldust üle andma ning lubas, et riigi valitsus võtab selle staatusega seotud kohustusi tõsiselt.

Hoolimata Berisha kinnitustest ütles Topolánek, et väike Balkani riik peab veel väga palju pingutama, et ELi kandidaatriigiks saada.

Viimases eduraportis tunnustas Euroopa komisjon Albaaniat demokraatia ja õigusriigi edendamise eest, kuid laitis suurte probleemide eest organiseeritud kuritegevuse ja korruptsiooniga.

Aprilli alguses võeti Albaania ametlikult vastu NATO-sse. ELi ametlikud kandidaatriigid on praegu Horvaatia ja Türgi, avalduse selleks saamiseks on esitanud ka Makedoonia ja Montenegro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles