Vatikani kõrge ametnik kõneles geipaaride õigustest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia geid.
Itaalia geid. Foto: SCANPIX

Vatikani kõrge ametnik perepoliitika vallas on ilmutanud leebemat suhtumist samasooliste paaride tsiviilpartnerlusse, kuid toonitas samas, et abielu peab jääma mehe ja naise vaheliseks liiduks.

Paavsti perenõukogu juht Vincenzo Paglia esines kommentaariga esmaspäevasel Vatikani pressikonverentsil ning Itaalia meedia vahendas neid teisipäeval.

«Abielu on selge juriidiline mõõde. Siis on veel mitmeid teist tüüpi mitteperelisi kombinatsioone, mille puhul tuleb leida lahendus individuaalse seaduse kontekstis ja minu arvates ka asjaõiguse osas,» ütles Paglia.

Peapiiskopi arvates peaksid poliitikud selle valdkonnaga tegelema hakkama ning ta lisas, et ebatraditsioonilistele peredele seaduslike õiguste andmine «hoiaks ära ülekohtu kõige nõrgematele».

Samuti võttis ta sõna homofoobia vastu Lähis-Idas ja Aafrikas, öeldes, et riikides, kus homoseksuaalsust peetakse kuriteoks, «tuleks selle vastu võidelda».

Geiõiguste aktivistid reageerisid tema kommentaaridele erinevalt.

Gayneti juht Franco Grillini tõi välja, et esmakordselt tunnistas kõrge kirikuametnik, et samasoolistel paaridel peaksid olema õigused, ning et maailmas on palju riike, kus homoseksuaalsus on kuritegu.

Kuid rühmituse Equality Italia juht Aurelio Mancuso ütles, et selline õiguslik kaitse, millest Paglia kõneles, tähendaks tegelikult status quo säilitamist ehk õiguste puudumist.

«Ainus võimalus oleks selge seadus, mis tunnustab geipaaride õigusi ja kohustusi vara ja pärimise, arstiabi, sotsiaalse heaolu vallas,» ütles ta.

Katoliku kirik peab homoseksuaalsust patuks, kuid on vastu geide diskrimineerimisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles