Amnesty kritiseeris taas Soomet

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amnesty Internationali salavanglate vastane meeleavaldus Vilniuses.
Amnesty Internationali salavanglate vastane meeleavaldus Vilniuses. Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International jätkab Soome võimudele surve avaldamist, nõudes aru kahtlaste lendude kohta, mis nende sõnul on osa CIA vangilendudest.

Amnesty on varem korduvalt seostanud Soomet USA Luurekeskagentuuri salalendudega. Soome võimud on sääraste lendude toimumist aga eitanud, kuid riigi parlamendi õigusnõunik on juhtunut taas uurimas.

Amnesty kritiseeris ka Soome välisministeeriumi, leides, et viimane pole väidete uurimist tõsiselt võtnud. «Soome ei suhtunud asjasse kuigi tõsiselt ega nõudnud USA-lt vastuseid neile küsimustele,» märkis Amnesty esindaja Susanna Mehtonen uudisteagentuuri STT vahendusel.

Amnesty on lubanud avaldada Soome ametnikele survet seni, kuni Soome osa Ühendriikide vanglalendude programmis saab täiesti selgeks.

Eile avaldas inimõigusorganisatsioon Avatud Ühiskonna Fond raporti, mille kohaselt abistasid Ühendriike terrorismis kahtlustatavate ülekuulamises kokku 54 riiki, kelle seas mainiti ka Soomet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles