CIA salajane droonibaas paljastus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droon
Droon Foto: SCANPIX

Saudi Araabias paljastus sealne USA Luure Keskagentuuri droonibaas, kust USA on teinud mehitamata õhusõidukitega rünnakuid terroristide vastu.

CIA on teinud droonirünnakuid näiteks Jeemenisse, edastab BBC.

See baas on olnud kasutusel vähemalt kaks aastat ning sealt on tehtud regulaarselt rünnakuid Al-Qaeda terroristide vastu.

Kõige tuntum droonirünnaku alla sattunud isik on USA kodakondsusega Anwar al-Awalaki, keda kahtlustatakse 11. septembri 2001. aasta terrorirünnakute ettevalmistamises.

Ta hukkus 2011. aastal Jeemenisse tehtud droonirünnakus.

USA viis ametlikult oma väed Saudi Araabiast välja 2003. aastal. USA väeüksused olid seal alates Lahesõjast 1990. aastal.

USA meedia teadis juba varem droonibaasi olemasolust, kuid vastavalt USA seadustele ei saanud nad seda paljastada. USA luure sõnul seab paljastus terrorismivastased operatsioonid ohtu.

USA sõjaline kohalolek Saudi Araabias on tundlik teema, kuna seal asub moslemite püha linn Meka.

Droonide kasutamist on kritiseeritud veel selle tõttu, et USA on teinud välismaale mehitamata õhusõidukite rünnakuid, milles on hukkunud selle riigi kodanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles