Panetta: Hiina lõpetagu territoriaalvaidlustes ähvarduste esitamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Leon Panetta.
USA kaitseminister Leon Panetta. Foto: SCANPIX

USA kaitseminister Leon Panetta ärgitas eile Hiinat vastasseisust hoiduma ning püüdlema rahumeelse dialoogi poole Jaapani ning teiste riikidega, kellega Pekingil on territoriaalvaidlusi.

Panetta sõnul on ta Pekingit üles kutsunud territoriaalvaidluste küsimuses regionaalse kokkuleppe sõlmimiseks teiste riikidega kõnelusi pidama.

Lõpetanud Georgetowni ülikoolis kõne pidamise, küsiti ministri käest Hiina ja Jaapani vaheliste pingete üle Ida-Hiina meres asuvate hiinapäraselt Diaoyu ja jaapanipäraselt Senkaku saarte üle.

«Hiinal on selles küsimuses Jaapanile territoriaalseid nõudmisi, olukord võib ühel hetkel käest minna. Pole võimatu, et üks või teine riik reageerib viisil, mis põhjustab tõsise kriisi,» lausus Panetta, kelle hinnangul peaksid regiooni riigid piraatluse vastu, loodusõnnetuste leevendamiseks ning territoriaalvaidluste lahendamiseks koostööd tegema.

Jaapani valitsusjuht Shinzo Abe ütles eile, et Hiina sõjalaeva möödunud nädalane provokatsioon Jaapani sõjalaevale Senkaku saarte lähistel oli ohtlik ning võinuks põhjustada ettearvamatu olukorra.

«Hiinlastele ütlesin ma järgmist - on teie huvides teha territoriaalvaidluste lahendamiseks teiste riikidega koostööd, sest kui te soovite tulevikus näha rahus elavat ning õitsvat Vaikse ookeani regiooni, peate te selle tekkesse panustama,» märkis ametist lahkuv Ühendriikide kaitseminister.

«Hiina ei tohi teisi riike ähvardada, see pole aktsepteeritav, et nad ähvardavad minna teiste riikide territooriumit hõivama ning pingestavad seeläbi territoriaalvaidlusi veelgi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles