Suursaadik: Venemaa ei tunnista nõukogude okupatsiooni Lätis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leinalintidega Läti lipud Vabaduse monumendi juures Riias, kui märtsis 2009 mälestati Siberisse küüditatuid.
Leinalintidega Läti lipud Vabaduse monumendi juures Riias, kui märtsis 2009 mälestati Siberisse küüditatuid. Foto: SCANPIX

Venemaa ei tunnista nõukogude okupatsiooni Lätis, ükskõik kui tugevalt Läti püüab selleks survet avaldada, ütles Vene suursaadik Lätis Aleksandr Vešnjakov eile, esinedes Läti ühiskondlike organisatsioonide nõukogu istungil.

«Mitte mingisugust nõukogude okupatsiooni Lätis ei olnud. Olid teistsugused sündmused, mida tuleb vaadelda üldises kontekstis,» ütles Vešnjakov, rõhutades, et selle küsimuse peavad lahendama ajaloolased, mitte aga poliitikud.

Suursaadik ütles, et Läti ja Venemaa vahel on veel palju lahendamata asju, mis on seotud Teise maailmasõjaga ning nende lahendamine ei ole kerge.

Hinnates Läti ja Venemaa suhteid 2012. aastal, ütles Vene suursaadik, et viiepallisüsteemis saaks anda kolme.

Suursaadiku väitel esinesid Läti poliitikud eelmisel aastal negatiivsete arvamusavaldustega, eriti veebruaris toimunud vene keelele teise riigikeele staatuse andmise referendumi ajal, samuti pärast seda.

Vešnjakovi sõnul on Venemaa mures, et pärast selle aasta juunis toimuvaid Läti kohalikke valimisi võivad Riia suhted Moskvaga veelgi halveneda.

Ta kritiseeris ka Läti otsust kanda mitu Vene kodanikku musta nimekirja, öeldes, et see mõjutas tõsiselt poliitilisi kontakte kahe riigi vahel.

Läti peaks lõpetama Venemaa nägemise vaenlasena. Praegune Venemaa on avatud koostööle ning rahus ja harmoonias elamisele, rõhutas suursaadik.

Vešnjakovi sõnul on Venemaa ja Läti suutnud saavutada ka positiivseid asju, ühe näitena tõstis ta esile topeltmaksustamise vältimise leppe jõustumist selle aasta 1. jaanuaril, mis annab tõuke majanduskoostöö arendamisele kahe riigi vahel.

Ta avaldas ka lootust, et Läti toetab viisavabaduse kehtestamist Euroopa Liidu ja Venemaa vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles