Valgevene teatas NSV Liidu lõpulepete kadumisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude Liidu vapp Moskva kõrghoonel
Nõukogude Liidu vapp Moskva kõrghoonel Foto: SCANPIX

Valgevene on kaotanud ära 1991. aastal Nõukogude Liidu laialisaatmist tähistanud Belovežje kokkulepete oma originaali, teatas üks allakirjutanutest ja sealne välisministeerium neljapäeval.

«Kirjutan oma valgevenekeelseid mälestusi ja tahtsin saada valgevenekeelset koopiat,» ütles endine Valgevene president Stanislav Šuškevitš. «Mulle anti aga vaid venekeelne fotokoopia ilma igasuguse selgituseta. Järeldan, et originaal pole Minskis. Kahtlustan, et see on varastatud ja suure raha eest maha müüdud.»

«Ja ma võin arvata, kes seda tegi,» ütles ta lähemalt täpsustamata.

Šuškevitš oli aastatel 1991 kuni 1994 ülemnõukogu esimehena iseseisva Valgevene esimene riigipea. Tema allkiri koos Venemaa toonase presidendi Boriss Jeltsini ja Ukraina presidendi Leonid Kravtšuki omaga seisab 1991. aasta 8. detsembril Valgevenes Belovežje metsa luksussuvilas sõlmitud kokkulepete all, millega lõpetati Nõukogude Liidu eksistents ja loodi SRÜ.

Šuškevitši sõnul oleks lepete valgevenekeelne originaal pidanud olema sealse välisministeeriumi arhiivis. Ukraina sai ukraina, Venemaa venekeelse leppe, rääkis ta.

Valgevene välisministeeriumi esindaja Andrei Savinõhh kinnitas, et lepet ei suudetud leida.

«Peame arhiiviga tegelema, et juhtunusse selgust tuua,» märkis Savinõhh, lisades, et Nõukogude Liidu laiali saatnud lepped on endiselt jõus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles