BBC: sõjakuritegudes süüdistatav siss töötab koos ÜRO jõududega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV valitsuse poolele läinud endine mässuliste komandör Bosco Ntaganda sõjaväe tseremoonial Põhja-Kivu provintsis.
Kongo DV valitsuse poolele läinud endine mässuliste komandör Bosco Ntaganda sõjaväe tseremoonial Põhja-Kivu provintsis. Foto: AFP / Scanpix

Briti ringhäälingu andmetel mängib üks sõjakuritegudes süüdistatav endine sissikomandör nüüd juhtivat rolli Kongo DV sõjalises missioonis hutude vastu, milles osalevad ka ÜRO väed.


BBC

teatel näib, et rahvusvahelises kriminaalkohtus tagaotsitavaks kuulutatud kindral Bosco Ntaganda on ühismissiooni dokumentidel märgitud operatsioonide abikoordinaatorina ning ta osaleb operatiivnõupidamistel.

Kongo DV kõrge sõjaväelane tunnistas samuti seda, kuid ÜRO rahuvalvevägede Monuc esindusest vastati, et neile on kinnitatud vastupidist ja sinna saadetud dokumentidel Ntaganda nime ei näe.

Ntaganda teenis varem samas regioonis võidelnud sissiliidri kindral Laurent Nkunda vägede staabiülemana, kuid liitus valitsusarmeega selle aasta alguses pärast viimasega tülliminekut. Haagi kohus otsib teda taga väidetavate sõjakuritegude ja lapssõdurite sunniviisilise värbamise pärast.

Kongo DV valitsus viitas aasta alguses, et poolt vahetanud komandör võiks olla kasulik rahu toomisel riigi idaossa. Monuc teatas aga vastuseks, et ei osale üheski operatsioonis, millega on mingilgi tasemel seotud sõjakuritegudes süüdistatav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles