Jaapanile kuuluvate vaidlusaluste saarte vetes nähti nelja Hiina laeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlusalused Senkaku saared.
Vaidlusalused Senkaku saared. Foto: SCANPIX

Ida-Hiina mere vaidlusalustes vetes märgati täna nelja Hiina laeva, teatasid Jaapani võimud, Tokyo kaalub samal ajal videomaterjali ja fotode avaldamist, tõestamaks vahejuhtumit, milles Hiina sõjalaev võttis Jaapani sõjalaeva väidetavalt radarisihikule.

Jaapani rannavalve teatel nähti Hiina seirelaevu vaidlusaluste Senkaku (hiinapäraselt Diaoyu) saarte lähedal ööl vastu pühapäeva. Tegemist on esimese korraga pärast Tokyo sel nädalal esitatud süüdistusi, kui Hiina on saatnud oma seirelaevad tüliõunaks olevate saarte piirkonda.

Jaapani peaminister Shinzo Abe nõudis reedel, et Peking vabandaks ja tunnistaks, et Hiina sõjalaev võttis möödunud nädalal rahvusvahelistes vetes Jaapani sõjalaeva radarisihikule.

Peking eitas süüdistust kategooriliselt, misjärel Tokyo kutsus reedel välja Hiina suursaadiku. Omalt poolt süüdistas Peking Jaapanit «Hiina-ohu» paisutamises, et maailma arvamusega manipuleerida ja meelestada rahvusvaheline üldsus Pekingi vastu.

Jaapani kaitseminister Itsunori Onodera ütles reedel, et Tokyo esitas süüdistused alles pärast seda, kui rühm spetsialiste oli igakülgselt analüüsinud infot radarikontakti kohta ning selle toimumist kinnitanud.

Onodera sõnul kaalub Jaapan hoolikalt, kas avalikustada Hiina sõjalaeva provokatiivset tegevust kinnitav videomaterjal.

Kaitseminister ei usu, et Hiina võtaks süüdistused omaks isegi tõestusmaterjali avaldamise korral, sest Peking püüab tema väitel kaitsta oma rahvuslikke huve.

Hiina ja Jaapan on viimase valduses olevate asustamata saarte pärast juba pikemat aega tülis, kuid radariintsident kujutab endast esimest korda, kui riikide mereväed on otseselt vastasseisu sattunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles