Benedictus XVI kavatseb kirikujuhi kohalt tagasi astuda

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI
Paavst Benedictus XVI Foto: SCANPIX

Paavst Benedictus XVI teatas täna kavatsusest selle kuu lõpus kirikujuhi kohalt tagasi astuda. 

Vatikani pressiesindaja Federico Lombardi ütles uudisteagentuurile AFP, et 85-aastane kirikupea astub tagasi 28. veebruaril. Lombardi ei täpsustanud, mis paavsti üllatava otsuse tingis.

Hiljem Vatikani kardinalidele oma taandumist selgitades ütles paavst, et tal pole enam vajalikku jõudu ametis jätkamiseks ning ta mõistab täielikult oma otsuse kaalukust.

«Viimastel kuudel on minu jaks vähenenud sel määral, et olen sunnitud tunnistama oma võimetust täita vajalikul määral mulle usaldatud ametikohustusi,» selgitas kirikupea oma avalduses.

«Viimastel kuudel on minu jaks vähenenud sel määral, et olen sunnitud tunnistama oma võimetust täita vajalikul määral mulle usaldatud ametikohustusi,» ütles kirikupea.

Tegemist pole pretsedenditu otsusega, kuid viimati loobus paavst ametist sajandeid tagasi.

Benedictus XVI astus ametisse 2005. aasta aprillis pärast oma eelkäija Johannes Paulus II surma. Oma ametiaja jooksul on Benedictus XVI-l tulnud Peetruse maise asemiku kohal  tegeleda kirikut laastavate skandaalidega, millest tõsiseimaks on osutunud pedofiiliaprobleem.

Seejuures on Benedictus XVI öelnud, et ta pole kunagi tahtnud paavstiks saada.

Lombardi sõnul jääb paavsti ametikoht vabaks seniks, kuni sellele ametikohale sobiv mantlipärija leitakse. Lombardi avaldas lootust, et periood, mil kirikul pole paavsti, jääb lühiajaliseks.

«Uus paavst peaks lihavõteteks selge olema,» lisas Lombardi, kelle sõnul võidakse kardinalide nõupidamine ehk konklaav kokku kutsuda 15-20 päeva jooksul pärast ameti mahapanekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles