Soome uue tuumareaktori ehitus venib jätkuvalt

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olkiluoto tuumajaam
Olkiluoto tuumajaam Foto: SCANPIX

Soome kontserni Teollisuuden Voima (TVO) teatel ei alustata elektritootmist praegu ehitatavas uues tuumareaktoris enne 2016. aastat

TVO teatel lükkub Olkiluoto tuumajaama kolmanda tuumareaktori valmimine taas edasi. Algselt pidi see valmis saama juba 2009. aastal, vahendas YLE.

TVO on varem Prantsuse Areva ja Saksa Siemensi rajatava reaktori valmimise viibimist põhjendanud asjaoluga, et uute reaktorite ehitamine on varasemast märksa aeganõudvam. TVO teatel vastutab viivituste eest Areva Siemens, mis on omakorda süüdistanud TVOd.

Riigi viienda tuumareaktori ehitustööd algasid juba 2005. aastal, kuid selle valmimine on veninud esialgsete plaanidega võrreldes mitu aastat ning selle lõplikku valmimistähtaega on pidevalt edasi lükatud.

TVO pole teatanud, millal uus reaktor lõpuks avatakse. Samas on kontsern nõudnud reaktori ehitajatelt garantiid selle kohta, kui reaktorit ei suudeta uueks tähtaajaks valmis saada. Areva andis mullu detsembris mõista, et viivituste tõttu võib töö lõplik hind arvatust kallimaks kujuneda. TVO arvutuste kohaselt läheb reaktor maksma hinnanguliselt 6,4 miljardit eurot.

Soomes on praegu neli töötavat tuumareaktorit: neist kaks asuvad Olkiluoto saarel (Olkiluoto-1 ja Olkiluoto-2) ning kaks Lovisaas (Loviisa-1 ja Loviisa-2). TVO plaanib Olkiluotosse ka neljanda reaktori ehitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles